01/09/2006

Beheercommissie natuur garantie voor behoud natuurlijkheid Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuurheeft de Vlaamse Regering vandaag de oprichting van een beheercommissie 'natuur voor het gebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (KBR)' goedgekeurd. De commissie is samengesteld uit onder meer een vertegenwoordiger van het lokale bestuur Kruibeke, vertegenwoordigers van natuurverenigingen, van landbouworganisaties en van de verschillende betrokken administraties.
Deze commissie staat in voor het opvolgen en begeleiden van het beheer en de ontwikkeling van de natuur in het gebied KBR. Daarnaast wordt ook een monitoring opgestart die de toestand en evolutie in kaart moet brengen van de bestaande en de nieuw ontwikkelde natuur die in het werkveld van de beheercommissie is gelegen.

In de polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde wordt momenteel een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aangelegd. Dit GOG is het grootste overstromingsgebied uit het oorspronkelijke Sigmaplan. Dankzij het grote bergingsoppervlakte van ongeveer 600 ha en de ideale ligging zal het de veiligheid in de regio sterk verhogen. Momenteel zijn de inwoners van het Zeescheldebekken beschermd tegen stormvloeden met een gemiddelde kans van voorkomen van 1 keer in de 70 jaar. Zodra het GOG KBR in werking treedt, loopt dit veiligheidsniveau op tot eens in de 350 jaar.

Het GOG KBR werd bij decreet eveneens aangeduid als compensatiegebied voor verloren natuurzones bij de aanleg van o.a. het Deurganckdok in de haven van Antwerpen.

Naast veiligheid, speelt dus ook de verhoging van de plaatselijke natuurwaarde en het aantrekken van weidevogels een belangrijke rol bij de inrichting van dit gebied.

Er wordt in dit kader een monitoring opgestart die de toestand en evolutie in kaart moet brengen van de bestaande en de nieuw ontwikkelde natuur binnen het gebied KBR.

Deze monitoring zal een actieve bijdrage leveren die toelaat voor de beoogde gebieden de nodige instandhoudingsmaatregelen en de ecologische vereisten vast te stellen, opdat die soorten en/of natuurlijke habitats in een gunstige staat van instandhouding worden gehouden of gebracht.

Voor het opvolgen van de resultaten van deze monitoring heeft minister Peeters beslist een beheercommissie natuur op te richten.

Verder is de commissie belast met het begeleiden van de realisatie van de natuurcompensatie 'weidevogelgebied KBR' alsook met de realisatie van de natuurcompensatie 'slik en schorrengebied'. Daarnaast is zij ook belast met boscompensaties.

De beheercommissie heeft een belangrijke opdracht om het beheer en de ontwikkeling van de natuur in dit gebied op te volgen en te begeleiden.

"Bij de uitvoering van het Sigmaplan is het mijn uitgangspunt om economie, veiligheid en ecologie zo goed mogelijk met elkaar verzoenen. De oprichting van de beheercommissie natuur voor het gebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde moet garant staan voor het behoud van de natuurlijkheid van de omgeving, dat naast het waarborgen van de veiligheid tot de twee belangrijkste elementen van het Sigmaplan behoort. Met een evenwichtige samenstelling van de commissie werk ik aan een maatschappelijk draagvlak door middel van inspraak en overleg, dit zowel voor als tijdens de realisatie van belangrijke infrastructuurwerken," besluit minister Peeters.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering