10/09/2012

Beginnende toponderzoekers krijgen 800 miljoen euro aan EU‑middelen

Terug naar artikeloverzicht

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft vandaag laten weten dat 536 beginnende toponderzoekers zijn geselecteerd, voor wie bijna 800 miljoen euro aan middelen is uitgetrokken. Met de "ERC‑subsidie voor starters" van twee miljoen euro per project kunnen de meest veelbelovende wetenschappers ideeën ontwikkelen waarmee de grenzen van de kennis kunnen worden verlegd. Ook stelt die subsidie hen in staat meer dan 3 000 postdocs en promovendi bij hun eigen onderzoeksteams te betrekken, waarmee tevens een nieuwe generatie vooraanstaande wetenschappers in Europa wordt ondersteund. De toekenning is de grootste die de Europese Onderzoeksraad ooit heeft gedaan. Deze ondersteunt daarmee onderzoekers van 41 nationaliteiten in 21 Europese landen. De geselecteerde projecten hebben betrekking op een breed scala van onderwerpen, van de sociale effecten van transmediterrane samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie tot hoortoestellen op basis van lasertechnologie en optische teledetectietechnologie voor civieltechnische werken.

Europees commissaris voor Onderzoek, innovatie en wetenschap, Máire Geoghegan‑Quinn zei hierover het volgende: "In een mondiale kenniseconomie hebben we nieuwe ideeën nodig om te kunnen concurreren. Investeren in grensverleggend onderzoek van wereldklasse en in de komende generatie wetenschappers is daarom een van Europa's hoogste prioriteiten. In vijf jaar tijd zijn de ERC‑subsidies overal ter wereld bekend geworden; ze helpen ons de allerbeste mensen aan te trekken en vast te houden."

Bij deze laatste inschrijvingsronde zijn 4741 aanvragen binnengekomen, 16% meer dan vorig jaar; dat laat zien dat er sprake is van een groeiend bewustzijn en een stijgende populariteit van de ERC‑subsidies. Van de geselecteerde voorstellen hadden 44% betrekking op voorstellen op het gebied van natuurwetenschappen en engineering, 37% op biowetenschappen, en 19% op de sociale en menswetenschappen. De gemiddelde leeftijd van de geselecteerde onderzoekers is rond de 37. Van de geselecteerde onderzoekers is 24% vrouw, een stijging ten opzichte van de 21% van vorig jaar. De begunstigden werden door middel van collegiale toetsing geselecteerd door 25 panels met gerenommeerde wetenschappers van over de hele wereld. Topkwaliteit was het enige selectiecriterium.

De ERC‑subsidies voor starters zijn bestemd voor beginnende toponderzoekers van om het even welke nationaliteit, mits zij in Europa wonen of bereid zijn naar Europa te verhuizen. Er wordt per begunstigd project in totaal maximaal twee miljoen euro uitgekeerd gedurende een periode van ten hoogste vijf jaar. Het grootste aantal succesvolle aanvragers kwam uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Het totale budget voor de ERC‑starterssubsidies is van 670 miljoen euro in 2011 met 19,4% gestegen tot bijna 800 miljoen euro nu. De Europese Onderzoeksraad is het nieuwste en meest innovatieve onderdeel van het zevende kaderprogramma voor onderzoek (KP7) en beschikt over een budget van 7,5 miljard euro voor de periode 2007 tot en met 2013. De Europese Commissie heeft voorgesteld de ERC‑begroting voor het nieuwe kaderprogramma "Horizon 2020" (2014‑2020) aanzienlijk te verhogen, tot meer dan 13 miljard euro.

Achtergrond

De Europese Onderzoeksraad is in 2007 door de EU opgericht en is daarmee de eerste pan‑Europese financieringsorganisatie voor grensverleggend onderzoek. Het is gericht op het stimuleren van wetenschappelijke expertise in Europa door de allerbeste creatieve onderzoekers van allerlei nationaliteiten en leeftijden met elkaar te laten concurreren om de financiering. De Europese Onderzoeksraad streeft ernaar om toponderzoekers van overal ter wereld aan te trekken en naar Europa te laten komen. De ERC financiert jonge, startende toponderzoekers ("ERC‑subsidies voor starters"), reeds gevestigde, onafhankelijke uitmuntende wetenschappers ("ERC‑consolidatiesubsidies") en senior onderzoeksleiders ("ERC‑subsidies voor gevorderden"). Het gaat om aanzienlijke bedragen die worden toegekend op basis van intercollegiale toetsing en kunnen oplopen tot maximaal 2 miljoen euro voor een "ERC‑subsidie voor starters", 2,75 miljoen euro voor een "consolidatiesubsidie" en 3,5 miljoen voor een "subsidie voor gevorderden".

De ERC opereert volgens een "door onderzoekers aangestuurde" of "bottom‑up" aanpak, waardoor onderzoekers op elk onderzoeksgebied nieuwe mogelijkheden kunnen vinden.

De ERC wordt geleid door de Wetenschappelijke Raad van de ERC, bestaande uit 22 vooraanstaande wetenschappers en academici; de voorzitter van de ERC is professor Helga Nowotny. Het uitvoerend agentschap van de ERC geeft uitvoering aan het specifieke programma "Ideeën" en wordt geleid door directeur Pablo Amor.

Nadere informatie:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

http://erc.europa.eu/

Bron : © Europese Unie, 1995-2012