27/05/2004

Bedrijventerreinen in kaart gebracht op internet

Terug naar artikeloverzicht

Wilt u als bedrijfsleider graag weten waar er plek is op een bedrijventerrein in Vlaanderen en welke infrastructuur er voor handen is? Vlaams minister van Economie, Patricia Ceysens, lanceert vandaag het Geo-loket voor bedrijvenzones dat een makkelijk antwoord biedt op al die vragen. "Het loket is er gekomen om een betere planning van alle bedrijventerreinen in Vlaanderen mogelijk te maken en klanten sneller en efficinter in te lichten over waar ze het best terecht kunnen met hun bedrijf," legt Ceysens uit.

Praktisch

Het Geo-loket bundelt de informatie over 2.153 bedrijventerreinen in Vlaanderen, met uitzondering van de haven, voor een totale oppervlakte van meer dan 37.000 hectare. Meer dan 39.000 verschillende percelen werden opgenomen in het loket, en 25.000 individuele bedrijven. Op de site kan iedereen op een bedrijventerrein klikken, een gedetailleerd plan krijgen van alle percelen, inzoomen tot op straat niveau en informatie krijgen over de infrastructuur die voorhanden is.

E-Gov zorgt voor betere planning en klantvriendelijkheid

"We hebben de principes van E-Gov netjes toegepast op dit project: eenvoud, correctheid en klantvriendelijkheid primeren," zegt Ceysens.

"Daarmee kunnen we beter en dynamischer plannen door sneller op behoeften in te spelen. We kunnen nu ook klanten beter advies geven over locaties. De GOM's kunnen zo hun promotietaak voor het aantrekken van bedrijven beter invullen. Om het makkelijk te maken kunnen de GOM's aan de hand van enkele interactieve vragen op de site meteen ook een beeld krijgen over de beste locaties voor een klant," aldus de minister van Economie.

Dynamische inventarisatie en bundeling informatie

Het project is een samenwerking tussen de Administratie Economie die cordineert met de GOM's en het Geografisch Informatiesysteem van minister Van Grembergen. "Eerst hebben we een dynamische inventaris gemaakt van de bedrijventerreinen. Daarna hebben we gezorgd voor een koppeling van de informatie die we als overheid al hadden, zoals de bedrijfsdatabank, de klassieke kaarten over bedrijventerreinen, de gedigitaliseerde gewestplannen, zwart- wit foto's en het stratennetwerk. Met als resultaat een wapen in de handen van de GOM's om al onze troeven om bedrijven aan te trekken, meteen uit te spelen," dixit Ceysens.

Iedereen kan de informatie bekijken op http://www.gisvlaanderen.be/geo-vlaanderen/bedrijventerreinen/

"Hierdoor krijgen bedrijven letterlijk meer ruimte om te ondernemen," besluit Ceysens.

Bron : Persdienst Vlaamse regering