09/03/2005

Bedrijven voorbereiden op REACH

Terug naar artikeloverzicht

De nieuwe Europese strategie in verband met chemische stoffen (REACH: Registration, Evalutation and Authorisation of Chemicals) is in volle bespreking op Europees niveau en laat al geruime tijd van zich horen.

Voor zo'n 30.000 stoffen zullen producenten, invoerders en in bepaalde gevallen ook gebruikers gegevens over de eigenschappen en risico's voor de volksgezondheid en het leefmilieu moeten verzamelen door onder meer testen te doen. REACH zal dus een grote impact hebben en dat geldt des te meer voor een land als Belgi met zijn belangrijk industrieel weefsel, vele KMO's en sterke focus op de export. Een grondige voorbereiding van de direct en indirect betrokken ondernemingen is met andere woorden een absolute must.

Voorbereiden op REACH dankzij praktische tool

Het VBO, zijn sectorfederaties en de FOD Economie hebben daarom alvast een praktische tool ontwikkeld om elke onderneming te helpen de relevante informatie over haar (chemische) productenaanbod te verzamelen. Dankzij een duidelijke handleiding en pertinente vragen kan het bedrijf een inventaris opstellen van alle stoffen. Het resultaat van deze "doorlichting" is een overzicht van de kritische stoffen en een eerste schatting van de te leveren inspanningen en de impact van REACH voor de onderneming. Downloaden van dit hulpinstrument is mogelijk vanop de website mineco.fgov.be/reach.htm, waar men ook terecht kan met vragen. De resultaten van deze oefening zijn enkel van belang voor de onderneming die ze heeft doorlopen en blijven vertrouwelijk. De overheid vraagt enkel een korte terugmelding te doen zodat zij inzicht kan krijgen in de globale impact van REACH voor het ganse Belgische bedrijfsleven.

REACH: ja aan de doelstelling, ...

"Met de lancering van hun gemeenschappelijk project rond REACH leveren het VBO, zijn sectorfederaties en de FOD Economie het bewijs dat de overheid en de bedrijfswereld de handen in elkaar kunnen slaan om de doelstelling van REACH in de praktijk na te streven. REACH beoogt immers de bescherming van de gezondheid van de mens en van het milieu met oog voor het behoud en de versterking van het innovatie- en concurrentievermogen van de industrie", aldus Marc Verwilghen, minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid.

..., maar neen aan het huidige middel

Het VBO onderschrijft de doelstelling van REACH en wijst op het belang van innovatie en R&D in het licht van de Lissabonstrategie. "Het middel dat het huidige REACH-voorstel hiervoor inzet, met name het gedetailleerd testen van alle chemische stoffen ongeacht hun risicograad, is echter buiten proportie. Het is niet alleen inefficint, maar dreigt de ondernemingen ook zeer duur te kosten, hen op te zadelen met een enorme bureaucratie en hun innovatieinspanningen te hypothekeren. Vooral KMO's lopen het risico te lijden onder REACH. Het VBO blijft daarom ijveren voor een eenvoudiger, werkbaar en minder duur systeem. Die politieke boodschap belet ons niet om de bedrijven nu reeds te sensibiliseren en te helpen voorbereiden op het nieuwe chemische stoffenbeleid", zo benadrukt Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Bron : FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie