18/04/2005

Bedrijfsafvalstoffen. Cijfers en trends voor productie, verwerking, invoer en uitvoer.

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse KMO's produceren samen 85% van het bedrijfsafval. De grote bedrijven, met meer dan 200 werknemers, zijn slechts verantwoordelijk voor 15% procent van het bedrijfsafval. Dat is een van de opmerkelijke conclusies van het lijvig rapport "Bedrijfsafvalstoffen. Cijfers en trends voor productie, verwerking, invoer en uitvoer." van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

In deze publicatie vindt u tevens een overzicht van de hoeveelheden afval die vanaf 1992 tot en met 2002 geproduceerd werden in Vlaanderen, gegroepeerd per bedrijfssector, afvalsoort en per verwerkingswijze. Daarnaast bevat publicatie indicatieve cijfers over specifieke grens- en gewestgrens-overschrijdende afvalstromen, en exacte cijfers over import en export van gevaarlijk afval.

De studie merkt op dat Vlaanderen meer bedrijfsafval invoert dan het uitvoert. Volgens de meest recente cijfers ( 2002) bedraagt de productie van bedrijfsafval in Vlaanderen, zonder de dienstensector, 25,8 miljoen ton. Dat is 9,8 miljoen of 38% meer dan in 1992

Het bedrijfsafval is goed voor zowat 90% van de Vlaamse afvalberg. De rest van het afval komt van de gezinnen.

Slechts 5%t van het bedrijfsafval wordt verbrand, tegenover een kwart van het huishoudelijk afval. Het overgrote deel van het bedrijfsafval kan worden gerecycleerd, behandeld of gebruikt als secundaire grondstof, bijvoorbeeld in de Vlaamse non-ferro-industrie.

85% van de totale berg bedrijfsafval komt van kleine en middelgrote ondernemingen met minder dan 200 werknemers. Alleen al de kleinste KMOs met minder dan tien werknemers staan in voor 35% van de afvalproductie.

Bijna 84% van het in Vlaanderen geproduceerde afval wordt er ook verwerkt. Het Waals gewest verwerkt 1,4 miljoen ton Vlaams bedrijfsafval, vooral afval van verf, lak, inkt, lijm, olie en glas. Zo'n 1 miljoen ton Vlaams bedrijfsafval, vooral accu's en papier- en kartonafval, wordt in het Brussels gewest verwerkt. De lagere verwerkingskosten (met name de heffingen) zijn n van de belangrijkste argumenten voor het afvaltransport. Behalve naar de andere gewesten, wordt ook 840.790 ton afval uitgevoerd naar het buitenland. Dat is minder dan er wordt ingevoerd.

U kan de publicatie "Bedrijfsafvalstoffen. Cijfers en trends voor productie, verwerking, invoer en uitvoer." gratis downloaden op de OVAM-website.

Voor meer informatie:

De Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM)
Stationsstraat 110
B-2800 Mechelen
tel. : 015/28.42.84
fax : 015/20.32.75
e-mail : info@ovam.be
website : http://www.ovam.be