22/01/2003

Baskisch minister van Leefmilieu ondertekent samenwerkingsakkoord met Vito

Terug naar artikeloverzicht

Net als Vlaanderen hanteert de Baskische regio steeds strengere milieunormen. Daarbij rijst de vraag of deze maatregelen economisch wel haalbaar zijn. Vito bestudeert reeds jarenlang de economische impact en haalbaarheid van milieu-investeringen in Vlaanderen. Op 23 januari e.k. ondertekenen Vito en de Baskisch minister van Leefmilieu, de heer Sabin Intxaurraga Mendibil, een samenwerkingsovereenkomst waarin Vito met haar expertise in dit domein de Baskische organisatie IHOBE zal ondersteunen in het toepassen ervan in de Baskische regio.

Vito is sinds 1995 door de Vlaamse overheid aangesteld om de Beste Beschikbare Technieken (BBT) per sector vast te leggen voor de belangrijkste industrile activiteiten in Vlaanderen. BBT zijn de meest milieuvriendelijke technieken die in productieprocessen kunnen worden ingezet aan een redelijke kost. Sindsdien heeft Vito reeds 25 BBT-rapporten uitgevoerd voor 24 industrietakken. Je vindt ze terug op de EMIS-site (www.emis.vito.be).
Vito's BBT-kenniscentrum is ook nadrukkelijk aanwezig op Europees vlak, in het bijzonder in de werkgroep rond 'Economics and cross-media'. Vito speelt een leidende rol in de werkgroepen over kostenmethodologie en over economische haalbaarheid van milieu-investeringen.

IHOBE, de organisatie die het milieubeleid voor de Baskische overheid voorbereidt en de uitvoering ervan ondersteunt, sluit momenteel overeenkomsten af met de industrie in het kader van het 'Environmental framework programme 2002-2006 for the Basque country'. Hierin zijn een aantal van de IPPC-sectoren (Integrated Pollution Prevention and Control) opgenomen: cement en kalk, staal, chemische nijverheid en pulp en papier.

Vito zal IHOBE op twee niveaus ondersteuning bieden:

  • het toepassen van de zogenaamde MIOW+-aanpak voor een bepaalde industrietak;
  • een helpdeskfunctie om ad hoc-vragen op te lossen.

In concreto betekent de MIOW+-aanpak dat het onderzoeksinstituut enerzijds nagaat of kandidaat-BBT economisch haalbaar zijn voor een bedrijf van gemiddelde grootte, dat goed beheerd wordt, en anderzijds of de verhouding van de kosten tegenover het voordeel voor het leefmilieu redelijk is. Die studie moet leiden tot een beslissing inzake de economische haalbaarheid van de BBT.

Meer info over de overeenkomst:
Peter Vercaemst
Tel. 014 33 58 63
peter.vercaemst@vito.be