18/11/2005

BASF Antwerpen reduceert lachgas-emissies

Terug naar artikeloverzicht

Convenant over N2O-emissies afgesloten met Vlaams Gewest Kyoto-doelstelling komt voor Vlaanderen ca. 11% dichterbij

BASF Antwerpen NV gaat de komende jaren haar emissies van het broeikasgas N2O met 60 tot 70 % terugdringen. Daardoor zal er op korte termijn ruim 800.000 ton CO2-equivalenten minder worden uitgestoten, wat de Kyoto-doelstelling voor Vlaanderen ca. 11% dichterbij brengt. De grootste gentegreerde chemische productievestiging van Belgi is dit engagement aangegaan in het kader van de zogenaamde N2O-convenant die vandaag vrijdag 18.11.2005 is ondertekend met het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door minister van Leefmilieu Kris Peeters.

Deze overeenkomst met resultaatsverbintenis ging BASF Antwerpen aan nadat testen met een nieuwe katalysator van BASF- makelij hadden uitgewezen dat de uitstoot van N2O distikstofoxide of lachgas - sterk kon worden gereduceerd bij de productie van salpeterzuur, een basisproduct voor BASF. Het inzetten van de nieuwe katalysator in de salpeterzuurinstallaties van BASF Antwerpen dringt de uitstoot van lachgas geleidelijk terug. De procesvernieuwing wordt immers installatie per installatie ingevoerd. N2O of lachgas is een broeikasgas waarvan het broeikaseffect 310-maal sterker is dan van CO2. En ton lachgasuitstoot heeft de impact van 310 ton koolstofdioxide of CO2 uitstoot.

Voor de broeikasgasbalans van de regio Vlaanderen betekent de toepassing van deze nieuwe technologie een reductie van ruim 800.000 ton CO2-equivalenten. Dat brengt de Kyoto-doelstelling die Vlaanderen tegen 2012 moet halen ca. 11 % dichterbij. In ruil voor deze vrijwillige inspanning van BASF Antwerpen belooft het Vlaamse Gewest een consistent beleid inzake emissiehandel en heffingen voor dit broeikasgas.

Naar aanleiding van de ondertekening van dit convenant verklaarde gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen John Dejaeger verheugd te zijn over deze overeenkomst. "Dit convenant illustreert de wil van de chemische industrie in het algemeen en van BASF in het bijzonder om zelf initiatieven te nemen inzake het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het is tevens een illustratie van het moto dat de chemische industrie door procesinnovatie en technologische ontwikkelingen ook oplossingen kan en wil bieden voor milieuvraagstukken. Deze inspanning kadert tevens in de strategie van de BASF-groep om duurzaam te ondernemen. In ruil voor dit engagement en voor deze rele broeikasgasreductie verbindt de Vlaamse overheid er zich toe om geen bijkomende lasten op te leggen. Dit is een win-win-situatie, wat de uiteindelijke doelstelling van convenanten of overeenkomsten met resultaatsverbintenissen moet zijn. Voor onze onderneming biedt het convenant rechtszekerheid."

Bron : BASF