28/03/2007

BASF Antwerpen reduceert broeikasgasemissies met 23 %

Terug naar artikeloverzicht

Tijdens de jaarlijkse persconferentie van BASF Antwerpen is bekendgemaakt dat het grootste chemische productiecomplex van Belgi er vorig jaar in geslaagd is om haar broeikasgasemissies met 23 % te verminderen. Deze belangrijke n structurele reductie werd gerealiseerd door de vermindering van de lachgasemissies (N2O) met liefst 44 % of 900.000 ton CO2- equivalenten.

De reductie was vooral te danken aan de succesvolle implementatie van een nieuwe katalysator van BASF-makelij in de salpeterzuurproductie. Deze katalysator zet het lachgas, dat ontstaat als bijproduct, om in stikstof en zuurstof, de belangrijkste componenten van de omgevingslucht. N2O of lachgas is een broeikasgas waarvan het broeikaseffect 310-maal sterker is dan van CO2. Anders gezegd: n ton lachgas heeft de impact van 310 ton koolstofdioxide of CO2 .

De nieuwe katalysator werd in 2006 reeds ingebouwd in twee salpeterzuurinstallaties en sinds kort is ook de derde installatie ermee uitgerust. Tegen het einde van 2007 zal de katalysator ook worden toegepast in de nieuwe salpeterzuurinstallatie die momenteel wordt gebouwd. Deze nieuwe reductietechnologie werd inmiddels door Europa erkend als 'best beschikbare technologie' (BBT).
Voor de broeikasgasbalans van de regio Vlaanderen betekent de toepassing van deze nieuwe technologie bij BASF Antwerpen een enorme bijdrage tot het bereiken van haar Kyoto-doelstelling 2012. Deze realisatie vult op zichzelf immers 11% in van de nog af te leggen weg naar die Vlaamse Kyoto-doelstelling. In 2005 werd daarover een convenant afgesloten met het Vlaamse Gewest. In ruil voor deze vrijwillige inspanning van BASF Antwerpen beloofde het Vlaamse Gewest een consistent beleid inzake emissiehandel en heffingen voor dit broeikasgas.

Warmte-Verbund

Een belangrijke beperking van de uitstoot van broeikasgassen realiseert BASF Antwerpen als gentegreerde site ook via haar zogenaamd 'warmte-Verbund'. Restwarmte van specifieke (exotherme) chemische processen wordt op de site gebruikt om stoom te produceren die nadien ingezet wordt in (endotherme) processen die warmte nodig hebben.

Ruim 84 % van de stoombehoefte op de Antwerpse vestiging kan worden afgedekt met stoom uit recuperatie van zowel eigen processen als uit installaties van strategische partners. Het belang van het warmte-Verbund voor de beperking van CO2-emissies is groot: een jaarlijkse besparing van 1,25 miljoen ton CO2 in vergelijking met klassieke opwekking van de benodigde warmte.

Zowat 13 % van de stoombehoefte wordt gedekt door stoomproductie in eigen stoomketels met behulp van energierijke nevenproducten die als efficinte en milieuvriendelijke alternatieve brandstoffen worden ingezet. De rest van de stoombehoefte vult BASF Antwerpen aan met stoomaanvoer vanuit de flexibele WKK-centrale van Zandvliet Power. Deze 'warmtekrachtkoppeling', met een elektrisch vermogen van 400 Megawatt, staat op de Antwerpse BASF-vestiging en is een installatie van de joint venture tussen Electrabel en RWE, een van de grootste energieproducenten van Duitsland.

Bron : BASF Belgi