22/04/2009

Bandenetiket met informatie over brandstofefficintie, veiligheid en lawaai

Terug naar artikeloverzicht

Kopers van banden zullen beter op de hoogte zijn van hun brandstofefficintie, veiligheid en van het lawaai dat ze veroorzaken. Het Europees Parlement steunt een voorstel dat bandenetiketten verplicht wil maken.

Brandstofefficintie, grip op nat wegdek en rolgeluid
 
Op het bandenetiket zal informatie komen te staan over de brandstofefficintie (opgedeeld in klassen, van A voor de beste prestaties tot G voor de slechtste), grip op nat wegdek en de rolgeluidemissie. Vanaf november 2012 moeten leveranciers en distributeurs de consument vr de verkoop van banden klasse C1, C2 en C3 (voor personenauto's en (zware) bedrijfswagens) die na 1 juli 2012 geproduceerd zijn, in alle technische reclameteksten informeren over de brandstofefficintieklasse, de klasse grip op nat wegdek en de rolgeluidemissiewaarde, stelt het vandaag aangenomen verslag van Ivo BELET (EVP-ED, BE). Distributeurs moeten diezelfde informatie ook op de factuur zetten, staat in de ontwerpwetgeving.
 
Bovendien moeten alle banden voor personenauto's en bedrijfswagens (klassen C1 en C2) voorzien zijn van een sticker met aanduiding van de 3 parameters, stellen Europarlementsleden.
 
Stimulansen voor het besparen van brandstof en veilige banden
 
Het verslag stelt dat lidstaten de verkoop alleen mogen bevorderen van banden van ten minste klasse C wat de brandstofefficintie en grip op nat wegdek betreft.
 
Brandstofefficintiecalculator op website van leverancier
 
Leveranciers zullen volgens het Parlement een "brandstofefficintiecalculator" op hun website moeten plaatsen. Daarmee kunnen consumenten berekenen, hoeveel ze potentieel aan brandstof, CO2-uitstoot en andere kosten zouden kunnen besparen.
 
"Laagrolgeluidteken" voor stille banden
 
Ter bevordering van banden die weinig geluid maken, pleit het Parlement voor een "laagrolgeluidteken", met een logo van een band met oorbeschermers voor rolgeluid van minder dan 68 decibel (personenauto's), 69 decibel (bedrijfswagens) of 70 decibel (zware bedrijfswagens).

Procedure: Medebeslissing, eerste lezing / Debat: 21 april 2009 / Stemming: 22 april 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (642-23-8)

Bron : Europees Parlement

__________________

Extra info :
http://prelex.europa.eu/liste_resultats.cfm?ReqId=0&CL=nl&DocType=COM&DocYear=2008&DocNum=779