23/03/2010

AWW plant zonnepanelen op grote wateroppervlakken

Terug naar artikeloverzicht

AWW heeft plannen om niet alleen haar gebouwen maar ook een aantal wateroppervlakken van haar zuiveringsinstallaties te voorzien van zonnepanelen. Met grote wateroppervlaktes op haar diverse zuiveringsinstallaties beschikken de Antwerpse Waterwerken namelijk over een grote hoeveelheid ruimte die kan worden ingezet om zonne-energie op te wekken.

"AWW heeft in functie van energiebesparingen, de mogelijkheden onderzocht rond het plaatsen van zonnepanelen op onze sites. De Raad van Bestuur heeft nu beslist om naar aanleiding van de gebeurde voorstudies actief het project zonne-energie verder te zetten. Dit om haar patrimonium optimaal te valoriseren, maar ook in het kader van energiebesparende en milieuvriendelijke acties" stelt AWW-ondervoorzitter Luc Thiessen, die een fervent pleitbezorger is van het project.

Uiteraard mag het plaatsen van de zonnepanelen geen hinder opleveren voor de kernactiviteiten van de Antwerpse Waterwerken. Het plaatsen van de panelen met foto-voltaïsche cellen levert voor AWW zelfs nog andere voordelen op. Uit analyses blijkt immers een synergievoordeel. Zo blijken bepaalde zuiveringsinstallaties door deze maatregel beter afgeschermd, waardoor de zuivering efficiënter kan verlopen.

Er volgt nu een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van het project. En verder moet nog worden bepaald of AWW ook financieel zal participeren in het project. Daarna zal er een marktbevraging gebeuren. De betrouwbaarheid van bestaande technieken voor het aanbrengen van foto-voltaïsche panelen op grote wateroppervlakken zal eveneens nog verder bestudeerd moeten worden.

Bron : Antwerpse Waterwerken (AWW)