04/06/2004

Autodelen ook in Vlaanderen van start

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Gilbert BOSSUYT, Vlaams minister van Mobiliteit, heeft de Vlaamse regering de samenwerking tussen De Lijn en Optimobil Vlaanderen voor het opstarten van autodeelprojecten goedgekeurd.

Steeds meer mensen kiezen voor het openbaar vervoer. Toch is het gebruik van een wagen af en toe nodig, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Voor mensen die slechts sporadisch de wagen gebruiken, lopen de lasten van het bezit van een auto vrij hoog op. Autodelen voldoet aan de nood van deze gebruikers doordat enkel het gebruik van de wagen in rekening wordt gebracht.

Autodelen is een systeem waarbij een aantal auto's op verschillende plaatsen in de stad ter beschikking staan voor mensen die op het systeem aangesloten zijn. Wie lid is, kan tegen vergoeding een van deze wagens gebruiken wanneer men er een nodig heeft.

De kosten zijn bijna geheel afhankelijk van het gebruik (zo goed als geen vaste kosten) en de individuele gebruiker hoeft zich niet te bekommeren om het onderhoud van de wagen, de verzekering en andere (administratieve) rompslomp.

De effecten van autodelen zijn positief. Zo daalt niet alleen het autobezit, ook het gebruik van de wagen neemt af. Er wordt ook steeds vaker voor alternatieve vervoerswijzen (fiets, openbaar vervoer, enz.) gekozen.
"Autodelen is dus een aanvulling voor het openbaar vervoer", zegt minister Bossuyt.

In Belgi zijn er al autodeelprojecten in enkele Waalse steden en in Brussel. De Vlaamse regering voorziet 300.000 euro voor een participatie van De Lijn in de nv Optimobil Vlaanderen, een combinatie van Taxistop en Cambio die al in Walloni en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actief is.

De eerste autodeelprojecten starten in september in Gent met drie standplaatsen voor zeven deelauto's. In oktober volgt Brugge met n standplaats voor drie deelauto's en in maart 2005 gaat men van start in Antwerpen. Een uitbreiding naar andere regionaal stedelijke gebieden, met Leuven, Hasselt en Kortrijk als eerstvolgende deelprojecten, wordt beoogd.

Nu de regering het licht op groen heeft gezet, wordt de concrete invulling van de projecten tijdens de zomer verder uitgewerkt.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt
tel. : 02 553 70 11
e-mail : persdienst.bossuyt@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering