18/04/2005

Auditconvenant moet energie-efficintie van bedrijven stimuleren

Terug naar artikeloverzicht

In uitvoering van het regeerakkoord en de Ondernemingsconferentie, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Fientje MOERMAN en minister Kris PEETERS, na advies van de Mina-Raad en de SERV, het ontwerp van auditconvenant over energie-efficintie in de industrie goedgekeurd.

Naar analogie van het convenant benchmarking voor de grote energie-intensieve vestigingen, wordt een auditconvenant voor de middelgrote energie-intensieve vestigingen voorgelegd zoals voorzien in het Vlaams regeerakkoord. Dit is n van de hoekstenen van het Vlaamse klimaatbeleid.

Het doel is een win-winsituatie na te streven voor bedrijven en overheid. Ondernemingen die tot het auditconvenant toetreden, laten vrijwillig een audit
uitvoeren om hun energiebesparingspotentieel in kaart te brengen. Bovendien engageren zij zich om alle energiebesparende maatregelen, zoals in het convenant opgenomen, effectief uit te voeren.

Als tegenprestatie engageert de Vlaamse overheid er zich toe om aan deze vestigingen geen bijkomende maatregelen op te leggen voor energie- of CO2-reductie. Daarnaast zal alles in het werk gesteld worden om deze ondernemingen vrij te stellen van analoge Belgische of Europese maatregelen na overleg met deze overheidsniveaus. Via dit convenant worden de groeikansen van de deelnemende bedrijven gevrijwaard op een energie-efficinte manier, wat het investeringsklimaat bevordert.

Het ontwerp van auditconvenant wordt nu overgemaakt aan het Vlaams parlement.

Bron : Persdienst Vlaamse regering