22/09/2005

Arrest Hof van Justitie inzake implementatie nitraatrichtlijn

Terug naar artikeloverzicht

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat het Vlaamse Gewest in 1999 geen (mogelijks) verontreinigde wateren en niet genoeg kwetsbare zones water heeft aangeduid. Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur stelt dat Vlaanderen zich volledig zal schikken naar dit arrest. Hij maakt volop werk van de afbakening van de verontreinigde wateren en van bijkomende kwetsbare gebieden water. Vandaag kondigt de minister reeds aan dat hij het initiatief neemt om bijkomend kwetsbaar gebied af te bakenen : op basis van de recentste meetresultaten van het nitraatgehalte in oppervlaktewater gaat het over netto 142.000 ha. Dit zal de volgende dagen verder onderzocht worden.

Op basis van zijn visienota, die de Vlaamse regering goedkeurde op 22 juli jl., en in overleg met alle betrokkenen brengt minister Peeters tegen 1 januari 2006 een nieuw mestactieplan in uitvoering dat meer resultaatgericht is en met een grotere verantwoordelijkheid voor de individuele landbouwer om de mest van zijn bedrijf op een leefmilieukundig verantwoorde manier af te zetten. De belangrijkste klemtonen liggen hierbij op :

  • de afbakening van de verontreinigde wateren en van bijkomende kwetsbare gebieden water, afhankelijk van de nauwgezette opvolging van de metingen van het oppervlakte- en grondwater en op basis van de drie criteria van de nitraatrichtlijn.
  • de omkeerbaarheid van de afgebakende kwetsbare gebieden oppervlaktewater bij goede meetresultaten.
  • maatregelen in de kwetsbare gebieden om de kwaliteit van het water te verbeteren.
  • het terugdringen van overbemesting via een strenge handhaving (verstrenging controle op mesttransporten en steekproefsgewijze controle op nitraatresidugehalte op percelen in gebieden met uitzonderlijk hoge nitraatconcentratie)
  • de nadruk op een oordeelkundige bemesting, die beantwoordt aan de behoeften van de gewassen, zodat de verliezen naar het leefmilieu van fosfaten en nitraten tot het minimum worden beperkt.
  • de opvolging van de transacties van de nutrintenemissierechten, met telkens afroming van een bepaald percentage om op die manier het algemeen mestoverschot in Vlaanderen te verminderen.
  • De opkoopregeling van nutrintenemissierechten door de overheid.

Minister Peeters is recent een uitvoerig constructief overleg gestart met de Europese Commissie om te komen tot de correcte uitvoering van de Europese nitraatrichtlijn via zijn vernieuwd mestdecreet, dat erop gericht is de verontreiniging van wateren door nitraten uit agrarische bronnen te herstellen en te voorkomen. Zo wordt dan ook uitvoering gegeven aan het arrest van het Europees Hof. "Uit dit overleg blijkt reeds dat strenge maatregelen zich
absoluut opdringen. Niettemin wil ik ook de Europese Commissie begrip laten opbrengen voor de sinds 1999 geleverde inspanningen van de Vlaamse landbouwers en de reeds behaalde resultaten. Ongeveer 30 miljoen kg stikstof en ongeveer 27 miljoen kg fosfaat werden sindsdien uit productie gehaald in het kader van een aanmoedigend mestbeleid, namelijk via nutrintenarme voeders, de opkoopregeling, natuurlijke afbouw, export, mestverwerking en substitutie. Ik vind het ontzettend belangrijk dat de landbouwers gemotiveerd zijn bij hun huidige en toekomstige inspanningen voor leefmilieu en natuur", beklemtoont de minister.

Tot slot dringt minister Peeters er op aan dat iedereen nu zijn verantwoordelijkheid neemt. "De landbouworganisaties dienen hun leden maximaal te sensibiliseren voor de naleving van de code van goede landbouwpraktijken. En alle individuele landbouwers worden geacht de opbrenging van mest op het land correct uit te voeren volgens de normen van het mestdecreet", besluit minister Peeters. 

Bron : Persdienst Vlaamse regering