07/02/2003

ARKimedes onvoldoende uitgediept

Terug naar artikeloverzicht

Het aandeel van durfkapitaal kent een sterke daling in Vlaanderen. Vlaams minister Gabrils probeert hierop te antwoorden door het risico-kapitaal ten voordele van 'transitionele bedrijven' structureel te activeren in Vlaanderen. Het project kreeg de naam ARKimedes (Activeren van Risico-Kapitaal) en poogt een "ark" of "reddingsboei" te zijn voor onder andere innovatieve bedrijven. De MiNa-Raad overliep de grote lijnen van het ontwerp van decreet over de ARKimedesregeling.

Het ontwerpdecreet probeert particulieren te bewegen om te beleggen via ARK-investeringsvennootschappen (ARKIV) in ruil voor bepaalde belastingsvoordelen. Binnen de ARKimedesregeling is het de bedoeling om op basis van een "Waarderingssysteem Duurzaam Ondernemen" op maat van KMO's, te komen tot ethische ARKIV's. De MiNa-Raad apprecieert het dat de Vlaamse regering op deze manier aansluiting zoekt met deze tendens die zich ook op Europees en wereldvlak doorzet.

Met de voornemens van het Pact van Vilvoorde in het achterhoofd, vindt de Raad deze eer-ste stap goed, ook al is die op zich te zwak. In vergelijking met andere landen scoort Belgi slecht op het vlak van ethisch beleggen. De Raad verwijst naar Nederland. Daar werd in 1995 de "groenregeling" ingevoerd. Het betreft een toekenning van vrijstelling van roerende voorheffing op renten en dividenden afkomstig van financile instellingen en beleggingsfond-sen die ten minste 70% van het balanstotaal investeren in "groene" projecten".

De Raad werpt ook op dat milieu en duurzame ontwikkeling nog beter aan bod had kunnen komen in ARKimedes. "Ethische ARKIV's" vormen slechts een onderdeel van de ARKIV's, daarom stelt de Raad dat het bevorderen van eco-efficintie een hoofddoelstelling van ARKimedes had moeten zijn. Hierbij aansluitend houdt de MiNa-Raad een pleidooi voor criteria gericht op performantie.

Ten slotte wijst de Raad erop dat de Vlaamse regering de afstemming tussen de verschillen-de overheidsinitiatieven niet uit het oog mag verliezen. Wat de financiering van het ethisch beleggen betreft, vraagt de Raad om de federale piste te onderzoeken indien de financiering van deze maatregel zou bestaan in vrijstellingen op onroerende voorheffingen. In de federale sociaal-economische prioriteitennota 2002-2003 staat trouwens een maatregel aangekondigd voor het fiscaal aanmoedigen van duurzame beleggingen. Maar tot nu toe werd echter geen echt federaal beleidsinitiatief genomen.

Voor meer inlichtingen: Jan Verheeke
02/558.01.36
E-mail: jan.verheeke@minaraad.be