20/01/2017

Antwerpenaar? Laat uw moestuin testen op vervuiling

Back to article overview

Goed nieuws voor Antwerpenaars die graag tuinieren. Wie wil weten of de grond van zijn of haar moestuin of kippenren gezond is, kan dit voorjaar tegen verminderd tarief een bodemanalyse op verontreinigende stoffen laten uitvoeren. Stad Antwerpen en de OVAM slaan daarvoor de handen in elkaar. Op 25 februari 2017, de start van het nieuwe tuinseizoen, geven ze de aftrap voor dit proefproject in het Antwerpse EcoHuis.

Gezond uit eigen grond

De OVAM voerde in het voorjaar van 2015 al een eerste proefproject uit, samen met de stad Mechelen. Aanleiding was de Gezond uit eigen grond-campagne die de Vlaamse overheid in maart 2015 lanceerde. Naast tips voor gezond tuinieren vindt u op www.gezonduiteigengrond.be ook een tool die u zegt wanneer u de grond van uw tuin best laat onderzoeken op verontreiniging. Verontreiniging kan immers in uw zelfgekweekte groenten en in de eieren van uw kippen terechtkomen.

Omdat een bodemanalyse duur is, boden we de analyses tegen een verminderd tarief aan de Mechelse tuiniers aan. Mechelen was blij met het initiatief en het project liep gesmeerd. Toch was de opkomst eerder laag. Daarom willen we het proefproject in Antwerpen herhalen.

Advies op maat

Geïnteresseerde tuiniers kunnen van 25 februari tot 31 maart 2017 langsgaan in het EcoHuis in Borgerhout of in de zadenbib in Berchem, Wilrijk of Ekeren. Ze kunnen er materiaal ophalen om in hun moestuin of kippenren een grondstaal te nemen voor analyse, en dat tegen een klein bedrag.

Een erkend laboratorium analyseert het grondstaal en aan de hand van de resultaten geeft de OVAM een betrouwbaar en praktisch advies op maat van de tuin. Zo weten de tuiniers hoe ze op een gezonde en veilige manier van hun moestuin en eitjes kunnen genieten. Op basis van de ervaringen uit Mechelen en Antwerpen willen we een aanpak voor heel Vlaanderen uittekenen en in de praktijk omzetten, zodat iedereen gezonde groenten kan kweken.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij