12/08/2010

Alle nieuwe schuilhuisjes De Lijn verlicht dankzij zonnepanelen

Terug naar artikeloverzicht

De nieuwe schuilhuisjes bij de bus- en tramhaltes van De Lijn zullen in de toekomst allemaal verlicht worden en dat zal telkens gebeuren met zonnepanelen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft voor de aankoop van de zonnepanelen voor 1500 schuilhuisjes de nodige middelen vrijgemaakt. Het gaat om een bedrag van 1,35 miljoen euro. De maatregel is goed voor de veiligheid en het comfort van de reiziger en positief voor het milieu. Voor de gemeenten die de schuilhuisjes plaatsen is er een kleine meerkost, maar die is snel terug verdiend.  

Schuilhuisjes bij bus- en tramhaltes zijn niet altijd verlicht. Voor de reiziger is dat een nadeel. Om de veiligheid en het comfort van de bus- en tram gebruiker te verhogen krijgen alle 1500 nieuwe schuilhuisjes van De Lijn verlichting met zonnepanelen. De huisjes worden uitgerust met een zonnepaneel, batterij, schemerschakelaar en bewegingsdetector. Vlaams minister Hilde Crevits heeft voor die zonnepanelen nu de nodige kredieten uitgetrokken. Het gaat om een extra kost van 1,35 miljoen euro die de vervoersmaatschappij De Lijn op zich neemt. De gemeentebesturen die de schuilhuisjes plaatsen betalen zelf een kwart van de kosten.  

De meerkost voor een schuilhuisje met zonnepanelen bedraagt ongeveer 1200 euro, de gemeente betaalt daar 300 euro van. De gemeenten moeten wel niet langer de aansluiting op het electriciteitsnet betalen en organiseren en er is de gratis groene energie en winnen dus op termijn die meerkost terug.  

De verlichting bestaat uit LED-lampjes die enkel licht geven als er iemand in het schuilhuisje aanwezig is, wat ook nog eens besparend is. Het duurzame systeem werkt volledig autonoom. De bijhorende oplaadbatterij heeft voldoende energievoorraad om de LED’s altijd te doen oplichten, voor het geval de zon te weinig schijnt of een zonnepaneel stuk raakt. Het onderhoud van de LED’s is beperkt. Ze garanderen immers 50.000 branduren.  

Vlaams minister Crevits :“De reizigers die op hun bus of tram wachten in een schuilhuisje moeten zich veilig voelen en iedereen moet op elk moment van de dag en de nacht de dienstregeling van de bussen of trams kunnen raadplegen. Die service is gegarandeerd via het systeem met zonne-energie. De vervoersmaatschappij De Lijn heeft de opdracht om rationeel met energie om te springen. Dit is er een mooi voorbeeld van. In verschillende gemeenten in Vlaanderen zoals in Wevelgem in de provincie West-Vlaanderen en in Beveren in de provincie Oost-Vlaanderen staan al schuilhuisjes met zonnepanelen en de eerste ervaringen zijn positief.”

Bron : Persmededeling van het kabinet van Minister Hilde Crevits, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken