24/02/2023

Al meer dan 100 Vlaamse gemeenten gaan ‘tegelwippen’

ontharding_opbreken_beton
Terug naar artikeloverzicht

Op 21 maart 2023 gaat het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen van start. Al meer dan 100 gemeenten nemen het tegen mekaar op om zoveel mogelijk ‘tegels te wippen’ of, anders gezegd, te ontharden. Tegels of beton inruilen voor groen of waterdoorlatend materiaal is een belangrijke manier om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is een initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en wordt georganiseerd door vzw Breekijzer en het Departement Omgeving.  Actrice Tine Embrechts en presentator Bartel Van Riet zijn ambassadeurs van de campagne.

Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s van Europa. Zestien procent van onze oppervlakte is verhard, dubbel zoveel als het Europese gemiddelde. Actie is dringend nodig. Op initiatief van  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat op 21 maart het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen van start, dat zal lopen tot 31 oktober. Steden en gemeenten nemen het tegen elkaar op door om ter meest te ontharden en te vergroenen.

“Met de Blue Deal gaan we de strijd aan met waterschaarste en droogte via een 400-tal projecten. Maar we kunnen en moeten nog meer doen, want de beste bescherming tegen droogte en wateroverlast blijft ontharding. Daardoor komt er voor ruimte voor gras, bomen en bloemen in je straat, voortuin of wijk. Zo creëren we een aangenamere leefomgeving met betere luchtkwaliteit. Bovendien heeft meer groen een verkoelend effect in de steden die zich transformeren tot hitte-eilanden. Ik moedig daarom alle steden en gemeenten aan om mee de ring in te stappen en zoveel mogelijk tegels uit de grond te wippen”, zegt minister Demir.

Duel tussen gemeenten

Met de meer dan honderd Vlaamse gemeenten die tot nu toe hebben aangegeven mee te doen zijn in totaal meer dan twee miljoen inwoners vertegenwoordigd. Steden en gemeenten kunnen trouwens met mekaar wedijveren om de hoogste ‘TPI-score’, gewipte ‘Tegels per Inwoner’, te behalen. Sommige lokale besturen gaan zelfs een rechtstreeks duel aan dat inspeelt op onderlinge rivaliteit of verbondenheid. Zo nemen bijvoorbeeld Asse en Ternat het tegen mekaar op, net zoals Boechout en Hove.  Ambassadeurs Tine Embrechts en Bartel Van Riet zullen via affiches en ludieke filmpjes op sociale media iedereen aansporen mee te doen.

Vlaanderen-Nederland

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wordt in 2023 voor het eerst georganiseerd, naar analogie met het gelijknamige succesvolle Nederlandse kampioenschap. In Nederland werden in 2022 bijna 3 miljoen tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Slaagt Vlaanderen erin om tegen 31 oktober het Nederlandse record van de tabellen te vegen?

Praktisch

  • Inschrijven. Gemeenten kunnen inschrijven tot 21 maart 2023 via vk.tegelwippen.be. Daarna start het kampioenschap. Het wordt afgesloten op 31 oktober 2023.
  • Inspiratie. Wil je als gemeente graag meedoen, maar weet je niet hoe je eraan begint? Op de inspiratiepagina vind je informatie en goede voorbeelden.
  • Webinar. Op 28 februari kunnen tuincentra en lokale overheden een webinar volgen over samenwerken rond ontharding. Tuincentra kunnen bijvoorbeeld uitgebroken tegels verzamelen en advies geven over geschikte beplanting.
    Infosessie voor tuincentra en lokale overheden: 28/2,  14u via https://omgeving.vlaanderen.be/nl/.
  • Beeldmateriaal, kaart met deelnemende gemeenten en infoCommunicatiemateriaal - VK Tegelwippen (vk-tegelwippen.be)

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid