03/10/2012

Akkoord over inzamel- en ruilsysteem silobanden van landbouwers

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag ondertekenden Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, de OVAM en Recytyre met Boerenbond en ABS een overeenkomst voor het verwijderen van overtollige of beschadigde silobanden bij landbouwers. Tot nog toe was het voor landbouwers die hun activiteiten stopzetten te duur en te complex om deze banden te laten weghalen of ze bij slijtage te laten vervangen door betere exemplaren.

Landbouwers gebruiken oude autobanden om de plastic folie over hun veevoer of over hun gras- of maïskuil op zijn plaats te houden. Maar na verloop van tijd verweren die banden en moeten ze vervangen worden door nieuwe afvalbanden om te vermijden dat ijzerdraad de afdekfolie doorprikt of in het voeder terechtkomt. Al vele jaren kampen landbouwers met overtollige of beschadigde silobanden. Die grote hoeveelheden afvalbanden ontsieren ook op verschillende plaatsen het Vlaamse landschap.

Op initiatief van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege, werkten de OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) en Recytyre (het beheersorganisme voor afvalbanden) met de Vlaamse landbouworganisaties Boerenbond en ABS (Algemeen Boerensyndicaat) een plan uit om het probleem met silobanden bij landbouwers aan te pakken.

Door een aanpassing van de wetgeving (VLAREMA - Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen) en een gezamenlijke inspanning van de OVAM en Recytyre om de kostprijs voor de landbouwers te drukken, kunnen landbouwers nu een beroep doen op gespecialiseerde bedrijven om hun silobanden op een wettelijke en betaalbare wijze om te ruilen of te verwijderen.

- Het inzamelsysteem laat landbouwers die hun activiteiten – of toch minstens hun rundveeactiviteiten – stopzetten of over minder dan 20 runderen beschikken, toe bij de OVAM een aanvraag in te dienen voor de inzameling en verwerking van hun silobanden. Indien zij beantwoorden aan de criteria, krijgen zij een tussenkomst in de kosten tot maximaal 2/3 van de factuur, voor maximaal 500 banden. Zowel de OVAM als Recytyre hebben hiervoor een budget uitgetrokken van 1.050.000€. Het project loopt van november 2012 tot eind december 2015.

- Het ruilsysteem impliceert dat de landbouwer op eenvoudige aanvraag bij een hiervoor erkende afvaloperator, zijn oude silobanden kan inruilen voor nieuwe afvalbanden volgens het 1 tegen 1-principe. De kosten voor deze ruiloperatie zijn ten laste van de landbouwer. Het ruilproject gaat van start vanaf januari 2013.

Beide projecten vallen buiten het kader van het reguliere Recytyre-systeem. De hoeveelheid afvalbanden op Vlaamse landbouwbedrijven die niet meer actief zijn, wordt geschat op zo’n 30.000 ton. De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) helpt het project bekend te maken opdat een groot aantal landbouwers van dit nieuwe systeem op de hoogte zouden zijn.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Ik ben verheugd dat alle betrokken partijen een belangrijke bijdrage willen leveren om het probleem van de afvalbanden op het platteland uit de wereld te helpen. Versleten afvalbanden die niet afgevoerd worden kunnen er immers toe leiden dat milieuschadelijke stoffen zoals zink in de bodem terechtkomen. Bovendien is het vaak ook geen zicht. Het nieuwe systeem moet de selectieve inzameling van afvalbanden betaalbaar maken voor de landbouwer en zorgt er tegelijk voor dat afval niet in de natuur of het landschap blijft liggen.”

Bron : Persbericht Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege

_________________

Extra info  :

VLAREMA - Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen

Recytyre