16/06/2006

Akkoord met mengvoederfabrikanten over laag eiwit voeders

Terug naar artikeloverzicht

Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft met BEMEFA, de Vereniging van Mengvoederfabrikanten en de Vereniging van Zelfmengers, een akkoord bereikt om het ruw eiwit in de dierenvoeders te reduceren en alzo de uitscheiding van stikstof in dierlijke mest te beperken. Dit voorontwerp van convenant werd vandaag principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Met deze maatregel kan in 2006 de productie van stikstof in Vlaanderen met 1,5 miljoen kg verminderd worden.

Om het mestoverschot in Vlaanderen terug te dringen, voorziet het mestbeleid onder andere in een aanpak aan de bron. Op 1 februari 2006 tekende de minister reeds een overeenkomst met BEMEFA en de Vereniging van Zelfmengers om via een reductie van fosfor in de dierenvoeders de uitscheiding van fosfor in de dierlijke mest te reduceren.

Analoog met deze overeenkomst, bereikte de minister nu ook een akkoord om een dergelijke overeenkomst te sluiten met BEMEFA en de Vereniging van Zelfmengers om de uitscheiding van stikstof in de dierlijke mest te reduceren, door een reductie van het ruw eiwit in de dierenvoeders.

Deze overeenkomst is bindend voor de bovengenoemde partijen, alsook voor al de leden van de organisaties die hiertoe een mandaat hebben verleend aan hun organisatie. De overeenkomst slaat op de productieperiode tussen 1 juli 2006 tot 31 december 2006.

De overeenkomst legt een aantal verbintenissen vast voor de contractanten. De contractanten zijn alle producenten van veevoeder.

Met het oog op de vermindering van de belasting van het milieu met nitraten, moeten zij ervoor zorgen dat de gehalten aan ruw eiwit in diervoeders van vleesvarkens, zeugen, legkippen en braadkippen in de overeenkomst bepaalde waarden niet overschrijden. De veehouders die deze voeders toedienen, krijgen een attest waardoor ze in de mestuitscheidingsbalans kunnen aantonen dat de rele stikstofuitscheiding per dier en per jaar lager is dan wanneer gewone voeders toegediend worden.

Verder duiden de veevoederfabrikanten en zelfmengers de erkende instellingen aan die de staalnamen voor de bemonstering voor laag-eiwit voeders moeten uitvoeren bij de producenten. De resultaten van de analyses worden doorgestuurd naar de Vlaamse Landmaatschappij van zodra beschikbaar. Per diersoort worden minstens drie stalen genomen en geanalyseerd. De maximale hoeveelheid eiwit (in % ruw eiwit) wordt vermeld op alle etiketten en alle facturen van alle laag eiwit voeders.

De contractanten leveren ook de attesten van de geleverde voeders rechtstreeks aan de Mestbank.

Minister Peeters zal in de loop van de maand juni de overeenkomst officieel ondertekenen.

"Het werken met nutrintenarme voeders (voeders die minder fosfor en minder stikstof inhouden) heeft reeds in belangrijke mate bijgedragen tot het verminderen van mestoverschotten in Vlaanderen. Door de nieuwe voedertechnieken wordt elk jaar al ruim 7,5 miljoen kg stikstof minder geproduceerd dan in een situatie met gewone voeders. Het gebruik van laag eiwit voeders kan in 2006 zorgen voor een extra daling van de stikstofproductie in Vlaanderen met 1,5 miljoen kg", besluit minister Peeters.

Bron: persdienst Vlaamse regering