20/03/2009

Akkoord met de Raad over de ozonlaag afbrekende stoffen

Terug naar artikeloverzicht

Vertegenwoordigers van het Parlement en de Raad hebben een compromis bereikt over een verordening die de EU-wetgeving over stoffen die de ozonlaag afbreken, bij de tijd moet brengen. De nieuwe wetgeving gaat verder dan het Protocol van Montreal voor de bescherming van de ozonlaag.

De verordening, het belangrijkste instrument van de EU voor de uitvoering van het Protocol van Montreal, wordt herzien om de bestaande wetgeving te vereenvoudigen. Ondanks de positieve resultaten van de afgelopen jaren voor het herstel van de ozonlaag, blijft waakzaamheid noodzakelijk. Rekening moet worden gehouden met de klimaatverandering, omdat de stoffen een hoog aardopwarmingspotentieel hebben en zij bijdragen tot hogere temperaturen op onze planeet. Vele stoffen die de ozonlaag afbreken (ODS) zijn broeikasgassen.
Het compromis dat vertegenwoordigers van het Parlement, onder leiding van rapporteur Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL), met vertegenwoordigers van de Raad zijn overeengekomen, versterkt het Commissievoorstel en is nog ambitieuzer dan het Protocol van Montreal. Het verduidelijkt de bestaande wetgeving, wat de afwijkingen van het verbod op het gebruik van ODS en de voorwaarden voor hun import en export betreft. De bestaande wetgeving bevatte al een verbod op de productie en het op de markt brengen van de schadelijkste ODS. De nieuwe verordening zal verder gaan, door bepaald gebruik van de stoffen te verbieden of er beperkingen aan op te leggen.
 
Geleidelijke afschaffing van HCFK's
 
De productie van chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK's) zal vijf jaar eerder worden stopgezet, tegen eind 2019. Europarlementsleden hebben doorgedrukt dat de productie van HCFK's tijdens de periode 2017-2019 zal afnemen tot 7 % in vergelijking met het niveau van 1997.
 
Geleidelijke afschaffing van methylbromide
 
De productie en het gebruik van methylbromide (als pesticide gebruikt) worden op 18 maart 2010 afgeschaft. Tot die tijd kan de stof alleen gebruikt worden ter voorkoming van de introductie en verspreiding van ongedierte als gevolg van internationale handel.
 
Stoffen in koelkasten en gebouwen
 
Hoewel de meeste schadelijke ODS niet meer geproduceerd worden, zitten er nog wel grote hoeveelheden opgeslagen in koelinstallaties en isolatiemateriaal in gebouwen. Het compromis noemt een aantal verantwoordelijkheden, die ondernemingen hebben om te voorkomen dat de stoffen in de atmosfeer vrijkomen.
 
De Commissie moet tegen ten laatste 1 januari 2010 lijsten opstellen van stoffen en producten die wel en niet zijn toegestaan. De niet-toegestane stoffen zullen op termijn worden afgeschaft.


Johannes BLOKLAND (IND/DEM, NL)
Rapporteur


A6-0045/2009
VERSLAG over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de ozonlaag afbrekende stoffen (herschikking)

Bron : Europees Parlement

_________________________

Extra info :

Informatiesysteem voor de substitutie van ozonafbrekende stoffen