30/01/2006

Agoria Vlaanderen vragende partij afschaffing belastingen op alle Vlaamse steunmaatregelen

Terug naar artikeloverzicht

Het voorstel van Vlaams minister-president Yves Leterme om de federale belasting (vennootschapsbelasting) op subsidies voor O&O en op ecologiesteun af te schaffen moet zo snel mogelijk goedgekeurd worden.

Op dit ogenblik is het zo dat de subsidies die door Vlaanderen worden toegekend voor innovatie, maar ook voor milieu- en energievriendelijke investeringen (ecologiesteun) en adviesverlening (ondernemerschapsportefeuille) mee worden opgenomen in de belastbare basis. Op die manier gaat een groot deel van het effect van deze Vlaamse steunmaatregelen verloren. 33% van de ontvangen bedragen word immers federaal wegbelast.

Het vrijstellen van de steun voor innovatie-inspanningen van ondernemingen kan een belangrijke bijkomende stimulans zijn voor innovatieve industrile ondernemingen. Volgens een recent rapport van de Europese Commissie behoren onze ondernemingen uit de verwerkende nijverheid tot de top drie inzake innovatie binnen Europa. Vlaanderen moet, in samenwerking met de federale overheid, er alles aan doen om dit zo te houden.

Ook de ecologiesteun is van groot belang voor industrile ondernemingen, aangezien de industrie reeds jarenlang inspanningen doet om milieuvriendelijker te produceren en energie-efficinter te werken. Het belonen van deze inspanningen vormt de logica zelve.

Voor Agoria Vlaanderen is deze maatregel slechts n van de pistes om de concurrentiekracht van onze industrile ondernemingen verder te versterken."Het is nu het ogenblik om te komen tot een gentegreerd industrieel beleid waarbij het Vlaamse en het federale niveau op elkaar zijn afgestemd", aldus Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Het terugvallen van onze exportprestaties en het verminderen van ons marktaandeel tonen duidelijk de ernst van de situatie".

Bron : Agoria