Agfa en VITO bekrachtigen strategische onderzoeks-overeenkomst rond groene waterstof in aanwezigheid van Vlaams minister-president

Mortsel, 8 juli 2025 – Agfa en VITO, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek hebben hun gezamenlijk engagement voor de ontwikkeling van groene waterstoftechnologie officieel bekrachtigd tijdens een ondertekeningsceremonie in het bijzijn van minister-president Matthias Diependaele.
De twee organisaties hebben een langetermijnsamenwerkingsovereenkomst ondertekend met focus op innovatie in groene waterstoftechnologie. Daarmee zetten ze een volgende stap in hun strategische samenwerking rond de ontwikkeling van een nieuwe generatie membranen voor alkalische waterelectrolyse.
De ondertekening vond plaats op 8 juli op de Agfa-site in Mortsel, waar momenteel de productiecapaciteit voor Agfa’s ZIRFON-membraanproductie opgeschaald wordt.
Vincent Wille, President Digital Printing Solutions & Chemicals Agfa, zei: “Het was een eer om de minister-president te mogen verwelkomen op deze symbolische dag waarop Agfa en VITO hun gedeelde langetermijnvisie voor groene waterstoftechnologie opnieuw kracht bijzetten. We werken als sinds 2007 samen aan de eerste generatie ZIRFON-membranen, en dankzij onze gezamenlijke roadmap en onze nieuwe productiecapaciteit zullen we de overgang naar een veel groenere wereld aanzienlijk versnellen.”
Na de ondertekeningsplechtigheid kreeg minister-president Diependaele een rondleiding in Agfa’s R&D – en productiefaciliteiten voor ZIRFON-membranen om zo een beter beeld te krijgen van de rol van ZIRFON in de waterstofwaardeketen en de bijdrage aan duurzame energieproductie. "Dit partnerschap tussen AGFA en VITO vertegenwoordigt het allerbeste van Vlaamse innovatie: langetermijnvisie, wetenschappelijke uitmuntendheid en industriële ambitie. Door deze groene waterstoftechnologie in Mortsel te verankeren, bevorderen we niet alleen de Europese klimaatdoelstellingen, maar stellen we ook onze economische toekomst veilig en versterken we de positie van Vlaanderen als wereldwijde hub voor duurzame industrie", zegt minister-president van Vlaanderen, Matthias Diependaele.
De nieuwe productie-eenheid, mede ondersteund door het EU Innovatiefonds, zal later dit jaar operationeel zijn. Ze zal Agfa in staat stellen de productiecapaciteit van zijn ZIRFON-membranen aanzienlijk op te voeren om te voldoen aan de wereldwijde vraag van industriële projecten rond groene waterstof. De fabriek zal elektrolyse-installaties met een productiecapaciteit tot 20GW per jaar ondersteunen, goed voor een potentiële jaarlijkse besparing van 15 miljoen ton CO2-uitstoot.
Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over de gezamenlijke innovatie-roadmap, waarin de nadruk ligt op de ontwikkeling van geavanceerde membranen die de prestaties van elektrolyzers verbeteren en de kostprijs van groene waterstof verder verlagen.
“We zijn trots dat we deze samenwerking met Agfa verderzetten,” aldus Inge Neven, CEO van VITO. “Samen bundelen onze organisaties wetenschappelijke expertise en industriële kennis om concrete oplossingen te realiseren voor een koolstofneutrale toekomst. Via dit partnerschap willen we een nieuwe gouden standaard neerzetten voor membraanprestaties, met doorbraken op het vlak van kostenefficiëntie en schaalbaarheid als doel – zodat deze baanbrekende technologie breed toegankelijk wordt.”
De ZIRFON-membranen van Agfa worden ingezet als separatoren in alkalische elektrolyse-installaties en genieten wereldwijd erkenning voor hun efficiënte en betrouwbare werking, ook onder de dynamische omstandigheden die typisch zijn voor hernieuwbare energie.
Meer info over ZIRFON-technologie: www.agfa.com/zirfon
Bron: © VITO