12/12/2022

Agentschap voor Natuur en Bos verwerft ruim 34 hectare in bosarmste regio van Vlaanderen

natuur_veld.jpg
Terug naar artikeloverzicht

West-Vlaanderen is met een bebossingsindex van 2,3% de minst bosrijke provincie van Vlaanderen. Binnen de provincie zelf is de regio Roeselare - Moorslede één van de bosarmste en dichtstbevolkte regio’s. De voorbije jaren deed Natuur en Bos al verschillende inspanningen om meer bos te realiseren in deze regio. Met de recente aankoop van ruim 34 hectare te bebossen gronden doet ze daar een serieuze schep bij, en realiseert ze hiermee één van de grootste verwervingen in de recente geschiedenis. 

In de gemeente Moorslede heeft Natuur en Bos al 18 hectare in beheer in het Vierkavenbos. In 2021 werd een oppervlakte van 5,3 hectare verworven en aangeplant nabij de Koekuit in Moorslede, en werd de kiem geplant voor een nieuw domeinbos genaamd de Crasselhouckbossen. Deze bosjes vormen stapstenen tussen het westelijk gelegen Polygoonbos (Zonnebeke) en Vrijbos (Houthulst) en het oostelijk gelegen Bergmolenbos (Roeselare) dat nog in volle ontwikkeling is.

Uit oude topografische kaarten blijkt dat de regio rond de Koekuit in Moorslede bestond uit aaneengesloten bos dat grotendeels is verdwenen. Door de overgebleven stukken bos en enkele dreven opnieuw met elkaar te verbinden kunnen relatief vlug nieuwe natuurwaarden ontstaan wat de biodiversiteit ten goede komt.

“West-Vlaanderen is de meest bosarmste provincie in Vlaanderen. Met de aankoop van 34 hectare grond gooien we het roer om en keren we de tanker. Het is een van de grootste aankopen die we tot nu toe hebben gedaan en we zetten zo ook een historische fout recht. Zo zullen we de bestaande bossen opnieuw met elkaar verbinden via kleine bosjes en landschapselementen. Zo maken we niet enkel West-Vlaanderen, en Vlaanderen bij uitstek, groener en gezonder, maar houden we ook rekening met de wensen en visies voor de natuurinrichting van de regio.” zegt Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir.

Alle aangekochte gronden zijn nog in landbouwgebruik uitgezonderd 1 hectare bestaand bos. De voorbije maanden zijn alle gebruikers op de hoogte gesteld van de aankoopovereenkomst tussen de private eigenaars en Natuur en Bos. Met een aantal van de landbouwers is een overeenkomst bereikt om de gronden vrij te krijgen zodat de eerste aanplantingen spoedig kunnen gebeuren. Met de andere pachters worden de onderhandelingen verdergezet.

 

 

Bron: © 2022 Agentschap Natuur en Bos, Vlaamse Overheid