15/07/2016

Aftrap proefprojecten voor verwijdering asbesthoudende materialen

Back to article overview

De productie en de toepassing van asbest en asbesthoudende materialen in ons land mag dan wel sinds 1998 verboden zijn, toch zijn er naar schatting nog 3,7 miljoen ton asbesthoudende materialen in omloop. Het merendeel in de vorm van dak- en gevelbekleding zoals asbestcementen leien en golfplaten, maar ook asbesthoudende leidingisolatie is nog duidelijk aanwezig in particuliere woningen. Dergelijke asbesttoepassingen vormen geen acuut risico voor milieu en gezondheid, maar kunnen door veroudering of beschadiging wel asbestvezels vrijgeven.

De Vlaamse Regering gaf de OVAM de opdracht om tegen 2018 een asbestafbouwbeleid uit te werken zodat Vlaanderen tegen 2040 versneld asbestveilig gemaakt kan worden. Om het beleid vorm te geven en met praktijkervaring te onderbouwen, zal de OVAM samen met lokale partners enkele proefprojecten opstarten. Voor twee proefprojecten is de aftrap al gegeven en lopen de inschrijvingen vlot binnen:

Groepsaankoop verwijdering asbesthoudende daken en gevelbekleding met mogelijkheid tot heraanleg; in het gehele werkingsgebied van de afvalintercommunale Ivarem (www.ivarem.be).

Samenaankoop verwijdering asbesthoudende golfplaten met mogelijkheid tot heraanleg en faciliteren van de opmaak van een asbestinventaris in particuliere woningen. Het project verloopt in samenwerking met de afvalintercommunale IOK Afvalbeheer en de gemeente Merksplas. Het werkingsgebied is momenteel beperkt tot de gemeente Merksplas. Na positieve evaluatie bestaat de mogelijkheid tot uitbreiding naar het volledige werkingsgebied van IOK.

In alle proefprojecten biedt de OVAM in hoofdzaak ondersteuning bij de ophaling en de verwerking van het asbesthoudend materiaal.

Met deze proefprojecten wil de OVAM meer inzicht verwerven in hoe groepsaankoopformules zinvol kunnen bijdragen tot een versneld asbestafbouwbeleid en hoe de sensibilisatie die met de communicatie van de projecten gepaard gaat, geoptimaliseerd kan worden. De ervaringen die hieruit voortvloeien kunnen in de toekomst nuttig zijn voor de realisatie van soortgelijke initiatieven over heel Vlaanderen.

Bron: OVAM