23/04/2004

Afbakening regionaalstedelijk gebied Turnhout definitief vastgesteld

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van MECHELEN, stelde de Vlaamse regering de afbakening het regionaalstedelijk gebied Turnhout definitief vast. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State

Deze beslissing kadert in de verdere uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RVS). Met de uitvoering van het RSV wil de Vlaamse regering evenwichtig kwantitatief en kwalitatief aanbodbeleid realiseren: zowel op het vlak van bijkomende natuurgebieden als supplementaire bedrijventerreinen n woningen.

De afbakeningsprocessen van de regionaalstedelijke gebieden worden in nauw overleg met de betrokken bestuursniveaus en de betrokken maatschappelijke groepen gevoerd. De betrokken bestuursniveaus bij het regionaal stedelijk gebied Turnhout waren het Vlaams gewest, de provincie Antwerpen en de gemeenten Turnhout, Beerse, Vosselaer en Oud-Turnhout.

Het regionaalstedelijk gebied Turnhout vervult voor de Kempen d plaats van stedelijke voorzieningen, zowel op sociaal-cultureel en op commercieel vlak als op het vlak van gemeenschapsvoorzieningen. De globale visie werd in het afbakeningsproces vertaald in vijf beleidskeuzes:

  • het scheppen van gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van een voldoende aantal en gedifferentieerd woningbestand op gewenste locaties;
  • de uitbouw van de economische troeven;
  • het ontwikkelen van het regionaalstedelijk gebied als een centrum met een hoog voorzieningenniveau;
  • het versterken van de toeristisch-recreatieve mogelijkheden;
  • het leefbaar houden van het stedelijk gebied met goede ontsluitingen.

Concreet vertaalt zich dit in bijkomend bos- en groengebied, 1.160 nieuwe woongelegenheden en 200 ha. bedrijfsterreinen.

Minister Van Mechelen is tevreden dat met het nieuwe instrumentarium de verschillende maatschappelijke taakstellingen voorzien in het RSV, zoals ruimte voor wonen en werken, ruimte voor recreatie en groen, steeds vlotter ingevuld kunnen worden.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
tel. : 02 553 64 11
e-mail : persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering