18/11/2016

Afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge vastgesteld

Back to article overview

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de Vlaamse regering, vrijdag 18 november 2016, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening ‘regionaalstedelijk gebied Brugge’ voorlopig vastgesteld. Het plan geeft aan waar in het stedelijk gebied – op delen van het grondgebied van de stad Brugge en de gemeenten Zedelgem en Zuienkerke – volgens de Vlaamse Regering de beste locaties liggen voor bijkomende bedrijven, groen en stedelijke ontwikkelingen (recreatie, voetbalstadion, begraafplaats).

Het nieuwe plan is een gedeeltelijke herneming van een aantal deelplannen die in het verleden door de Raad van State zijn vernietigd, zoals Lac Van Loppem (woonontwikkeling en park), Blauwe Toren (bestaande bedrijvigheid), de parkbegraafplaats en het recreatiegebied rond de Sint-Pietersplas.

Van 13 december 2016 tot 10 februari 2017 volgt een openbaar onderzoek van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, waarin belanghebbenden eventuele bezwaren kunnen kenbaar maken.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan biedt bijkomende bedrijvigheid op verschillende locaties. Zowel op De Spie, Blankenbergse Steenweg als Sint Elooi wordt in ruimte voor bedrijven voorzien. Op de site Chartreuse is er een specifiek aanbod voor kantoorgebouwen met bijbehorende labo-, onderzoeks-, of productieruimten. Deze locatie is tevens bedoeld om de interactie tussen onderwijs en bedrijfsleven te stimuleren.

Op de site Blankenbergse Steenweg wordt bovendien ruimte voorzien voor de inplanting van een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge met een capaciteit van 40.000 toeschouwers, een parking, oefenvelden en een fan-shop. Er komen 7.200 parkeerplaatsen, minimaal 100 plaatsen voor supportersbussen en minstens 4.000 fietsenstallingen, naast een aantal ingrepen in de infrastructuur en auto-ontradende maatregelen. De parkeerruimte zal gemeenschappelijk worden gebruikt met het bedrijventerrein.

In het deelplan Klein Appelmoes wordt de bestaande woonfunctie bevestigd en de aanwezige natuurwaarden bijkomend versterkt. De overgang tussen het woongebied en het natuurgebied verloopt geleidelijk, zodat recreatieve activiteiten in het stedelijk groengebied hun plaats kunnen vinden.

Joke Schauvliege: “Door deze afbakening van het stedelijk gebied komt de invulling van de bestaande noden aan natuur, bedrijven, huizen en een voetbalstadion in de regio rond Brugge een flinke stap dichterbij. Na afloop van het openbaar onderzoek zal de administratie de eventuele bezwaren onderzoeken en belandt het GRUP opnieuw op de tafel van de Vlaamse regering.”

 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur