25/04/2011

AEROPA-project maakt grensoverschrijdende aanpak van dioxine- en PCB-verontreiniging mogelijk

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Milieumaatschappij diende vorig jaar een voorstel in voor een Europees samenwerkingsproject rond dioxines en PCB's. Onlangs kreeg de VMM de bevestiging dat dit project – AEROPA genoemd – goedgekeurd werd binnen het INTERREG IV-A France-Wallonië-Vlaanderen-programma. Dankzij dit project kan de dioxine- en PCB-verontreiniging grensoverschrijdend worden aangepakt.

De Vlaamse Milieumaatschappij stelt al jarenlang vast dat de regio van Menen verontreinigd wordt door dioxines en PCB’s. Dat blijkt uit de atmosferische depositiemetingen die de VMM in deze grensregio uitvoert. De hoge dioxine- en PCB-deposities gemeten in Vlaanderen wijzen daarenboven op het bestaan van werkende bronnen. Daarnaast werd in Frankrijk recent de overschrijding van de melknorm vastgesteld. Al die elementen wijzen op de noodzaak aan een grensoverschrijdende aanpak.

Het project AEROPA, opgezet door de VMM in samenwerking met de Franse partners DREAL & ATMO Nord-pas-de-Calais, heeft als doel de bron(nen) van dioxine- en PCB-verontreiniging op een grensoverschrijdende manier aan te pakken. AEROPA werd pas in september 2010 ingediend en is nu officieel goedgekeurd door de beheersautoriteit van het INTERREG IV-A France-Wallonië-Vlaanderen-programma.

Via de resultaten verkregen uit dit project zal gepoogd worden om de dioxine- en PCB-bron(nen) in de grensregio Menen/Wervik-Halluin/Bousbecque aan te wijzen. Een doorgedreven aanpak van de bronnen moet leiden tot een daling van de dioxine- en PCB-vervuiling in de grensstreek, wat vervolgens een positieve impact op de voedselkwaliteit zal hebben. Dit zal finaal leiden tot een daling van de dioxine- en PCB-opname door de mens.

Bron : VMM