15/07/2024

ADVIEZEN | Onbevaarbare waterlopen en Financiering waterbeleid

beek
Terug naar artikeloverzicht

De Minaraad bracht deze week 2 adviezen uit rond het thema water. De Raad richt zich tot de aankomende Vlaamse Regering over het beheer van onbevaarbare waterlopen en, samen met de SERV, over de financiering van het algemene waterbeleid.

Onbevaarbare waterlopen

In dit advies doet de Minaraad aanbevelingen aan de aankomende Vlaamse Regering over de hervorming van het beheer van onbevaarbare waterlopen. De Raad wil de zorgen van het Vlaamse middenveld tijdig in het debat inbrengen. 

De hervorming is dringend door de huidige versnippering van bevoegdheden, gecombineerd met de te verwachten effecten van klimaatverandering. Het denkkader hoort te verschuiven van “waterloopbeheer” naar “watersysteembeheer”, en dus is meer duidelijkheid nodig over de relatie met het hemel- en grondwaterbeheer.  

De structuur van nieuwe organisaties moet voortkomen uit hun taken: vorm volgt functie. De nieuwe waterloopbeheerders hebben daarom nood aan een hydrografische afbakening. Waterzekerheidsdoelen dienen door te werken in de planvorming, in de prioritering en in de financiering. De reeds lang bekende OESO-principes van “good water governance” moeten nu operationeel gemaakt worden in Vlaanderen, met garanties voor effectiviteit, efficiëntie en betrokkenheid.

De Raad vraagt ook aanpassingen in het bredere waterbeleid. Er is behoefte aan structurele financiering en aan een geïntegreerde, gebiedsgerichte aanpak van uitdagingen in de open ruimte, in samenwerking tussen beleidsvelden. De Raad vraagt om de governance daarvoor in samenwerking met de betrokken actoren vorm te geven.

 

Financiering van het algemene waterbeleid

Met het briefadvies over de financiering van het algemene waterbeleid, richten de Minaraad en de SERV zich tot de aankomende Vlaamse Regering. Dat is uitzonderlijk maar nodig, omdat er bij het voorbereidend studiewerk van de afgelopen jaren omzeggens geen maatschappelijke betrokkenheid is geweest, terwijl de volgende Vlaamse Regering nu snel duidelijkheid zal moeten scheppen over deze financiering.  

De Raden zien grote financiële uitdagingen in het waterbeleid en doen aanbevelingen om de kostenstijgingen te beperken. Ze vragen om meer efficiëntie door een betere organisatie, onder andere in de waterzuivering, in het beheer van de onbevaarbare waterlopen en inzake het hemelwaterbeheer. Ze dringen aan op een sterkere en beter geïntegreerde gebiedsgerichte werking, en ze wijzen op het potentieel van de hefbomen in beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening, landbouw en mobiliteit.  

Tenslotte doen de Raden enkele aanbevelingen voor verder studiewerk en vragen ze om betrokken te worden bij de verdere besluitvorming.  

_______________

Bron: Minaraad