
Samen met de SERV en de SALV bracht de Minaraad een advies uit over het tijdschema, werkprogramma en overzicht van belangrijke waterbeheerkwesties in het kader van de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033.
De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid streeft bij de opmaak van de stroomgebiedbeheerplannen naar een sterker engagement van doelgroepen. Dat vereist inspraak op cruciale momenten, die de Raden in dit advies concreet oplijsten.
Het is positief dat de Raden proactief kunnen adviseren over het ontwerp van de Blue Deal Nota vóór goedkeuring door de Vlaamse Regering. Een goede afstemming met andere gewestelijke beleidsplannen is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Voor een geloofwaardig plan is consistentie nodig tussen doelen, maatregelen en financiering. Om de waterkwaliteits- en waterzekerheidsdoelen te behalen zal bijkomende financiering noodzakelijk zijn. De Raden willen tijdig betrokken worden bij de aangekondigde hervorming van de verschillende financieringsinstrumenten. Zij menen dat ook de Vlaamse Overheid extra middelen moet voorzien en vragen om een roadmap naar structurele financiering.
Ook bij de opmaak van de doelen zijn garanties nodig voor een kwaliteitsvolle participatie. De aangekondigde opmaak van minder strenge milieudoelstellingen vraagt een grondige onderbouwing, gebaseerd op objectieve kosten en baten. Daarbij is het belangrijk om de effecten van het beslist beleid correct in te schatten en de nood aan en bijkomende kost van nieuwe maatregelen bovenop nieuwe of recente wetgeving goed in beeld te brengen. De Raden verwelkomen de opmaak van de waterzekerheidsdoelen en de erosiedoelstellingen. Ze vragen om draagvlak voor deze doelstellingen op te bouwen en om de relatie met het bodemplan te verduidelijken.
De stakeholders willen beter betrokken worden bij het opstellen van het maatregelenprogramma, minstens voor die maatregelen die zij (mee) moeten uitvoeren of waarvan zij de gevolgen zullen dragen. Ze vragen daarbij verder te bouwen op de ervaring van de Blue Deal 1.0. De Raden dringen aan op een volwaardige invulling van de participatie bij de gebiedsgerichte initiatieven en wijzen op de noodzaak van een sterke en geïntegreerde gebiedsgerichte werking.
De Raden onderschrijven de vijf voorgestelde waterbeheerkwesties in grote lijnen. Ze vragen om het onderscheid tussen wat wel en niet uitgevoerd is te verduidelijken, evenals het verschil tussen bestaande en nieuwe uitdagingen. Ze dringen aan op een goede analyse van de historische trends en de achterliggende oorzaken van vervuiling, de opname van “ecological flows” en doorgedreven aandacht voor mogelijke efficiëntiewinsten in verschillende aspecten van het beleid.
De Minaraad, de SERV en de SALV beamen dat er nood is aan meer eenheid in het waterbeleid. Ze wijzen erop dat die eenheid niet alleen voortvloeit uit een breed gedragen probleemstelling, maar ook uit een faire verdeling van de inspanningen.
Bron: Minaraad, Vlaamse overheid