21/09/2021

Advies - Vierde Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling

circular economy-3
Terug naar artikeloverzicht

Op 29 juni 2021 ontving de Raad de adviesvraag voor het ontwerp van vierde Vlaamse Strategie voor Duurzame Ontwikkeling (“VSDO 4”). Er werd advies gevraagd “aan alle strategische adviesraden”. Tijdens een digitale hoorzitting op 29 juni 2021, met de SERV als gastheer, werd het adviesdossier toegelicht door de betrokken administratie en transitiemanagers. De elementen die op die hoorzitting aangereikt werden, vormden in belangrijke mate de inspiratiebron van ons advies.

In een eerste luik gaat de Minaraad in op de ontwerpstrategie VSDO4 als strategie. De geldende decreetbepaling, die de vereisten omschrijft voor een Vlaamse duurzaamheidsstrategie, diende hierbij als ijkpunt. Deze toets leverde over het algemeen een gemengd of goed resultaat op. De Minaraad vindt het alleszins goed dat er een versterkt accent gelegd wordt op samenwerking, met het oog op het verhogen van de effectiviteit van de beoogde transities.

In het tweede hoofdstuk van zijn advies wijst de Minaraad op de onderlinge verbondenheid van vier Transitieprioriteiten, met name “Circulaire Economie”, “Klimaat en Energie”, “Industrie 4.0.” en “Mobiliteit”, met als aanbeveling om die zoveel mogelijk te benaderen als een geïntegreerde agenda. Hierbij breekt de Minaraad een lans voor het verder “materialiseren” van deze transities.

Het derde deel van het advies vangt aan bij een beschrijving van het financiële aspect van de ontwerpstrategie “VSDO4”, om te eindigen bij de aanbeveling om meer werk te maken van het financiële aspect van duurzame ontwikkeling in Vlaanderen zelf. De Raad vindt dat een op duurzaamheid gericht investeringsbeleid zou moeten doorwerken in het geheel van de Vlaamse overheidsfinanciën, rekening houdende met de Europese ontwikkelingen.

 

Klik hier voor het advies

 

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid