Terug naar artikeloverzicht

De Minaraad en SERV brachten advies uit over het voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het VLAREM wat betreft de sectorale voorwaarden voor inrichtingen voor het opwekken van elektriciteit door middel van windenergie (windturbines). 

De Raden zijn in principe positief over de voorgelegde reglementaire ingreep, vanuit de reeds eerder gestelde vraag om de in de afgelopen jaren ontstane onzekerheid voor windmolenprojecten weg te werken. De Raden wensen zich niet uit te spreken over de met dit besluit concreet opgelegde afstanden, uren slagschaduw en/of voorgestelde geluidsniveaus – wat voorligt houdt immers een continuering in van voorheen bestaande normstelling; die continuering wordt bovendien door de plan‐MER gevalideerd.

De belangrijkste vraag is evenwel of er een Vlaams scenario voorligt, dat rekening houdt met de specificiteit van- Vlaanderen qua ruimtelijke ordening en qua potentieel enerzijds, en dat anderzijds ook de doelstellingen uit bijvoorbeeld het Windplan en het VEKP in rekening brengt.

De Raden nemen in dit verband nota van de in het recente BBT voor de Beleidsvelden Energie en Klimaat geformuleerde beleidsvoornemens, en vinden het positief dat men beleidsmatig vooruitgang zoekt te boeken in deze problematiek.

 

Klik hier voor het advies

 

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid