31/01/2024

Advies - Ontwerpbesluit ecologiesteun

ecologiepremie
Terug naar artikeloverzicht

De Minaraad drukt zijn algemene positieve appreciatie uit voor de integratie en stroomlijning van de huidige besluiten en instrumenten omtrent ecologiesteun voor ondernemingen. De Raad ondersteunt eveneens de afstemming aan de mogelijkheden die de vernieuwde Europese groepsvrijstellingsverordening biedt. Het voorliggend ontwerpbesluit is een logisch gevolg van de noodzaak en het belang van een Vlaamse industriële strategie. Het besluit legt evenwel onvoldoende budgettaire en inhoudelijke verbinding met de Klimaatsprong. De Raad vraagt die verbinding alsnog te maken. 

Met het voorontwerp wijzigt het beschikbare budget niet en wordt voorzien in diverse maatregelen die erover dienen te waken dat het beschikbare budget niet wordt overschreden. De beschikbare middelen moeten dan ook goed besteed worden. De Raad meent dat de middelen in verhouding moeten staan met de noden en doelstellingen, zodat de ontwikkeling van duurzame technologieën en nieuwe, innovatieve technologieën voor de energietransitie daadwerkelijk gestimuleerd wordt.

De Raad pleit voor het impactgericht toekennen van steun aan projecten. In functie van het verhogen van de coherentie, de doelmatigheid van uitgereikte steun en de efficiënte inzet van middelen, adviseert de Raad daarbij om (potentiële) emissiereductie en/of ecologiewinst voor ogen te houden bij de toekenning van de steun. Daarmee samenhangend vraagt de Raad te voorzien in een evaluatiecyclus in relatie tot de selectiecriteria en formuleert daarbij mogelijke verbeterpunten.

Vervolgens adviseert de Raad een verduidelijking van het algemeen criterium ‘strategisch’. Volgens de Raad dient er voldoende aandacht te zijn voor beoordelingscriteria die bijdragen aan een hogere milieu-impact. De Minaraad vraagt tot slot om de link met de strategische keuzes in het waterbeleid te versterken en aandacht voor zowel studiewerk als (om)scholing van werknemers.

 

Klik hier voor het advies

 

 

Bron: Minaraad, Vlaamse overheid