De Minaraad bracht op eigen initiatief een advies en briefingnota uit over de regelgeving van de natuurbeheerplannen. Met deze plannen geven boseigenaars en natuurbeheerders te kennen welke natuur- en bosdoelen ze willen halen – en hiervoor ontvangen ze bepaalde subsidies. Dit advies is ontstaan in de Permanente Werkcommissie Bosbeleid van de Minaraad, vanuit bezorgdheid over de complexiteit van het systeem.
De regeling ‘natuurbeheerplannen’ is ingevoerd in 2017, als opvolger van ‘bosbeheerplannen’ en ‘beheerplannen voor reservaten’. Bij de invoering van deze nieuwe aanpak vroeg de Minaraad dat men het nieuwe instrument na enkele jaren zou evalueren. Omdat die evaluatie er nog niet gekomen is, voert de Raad deze nu zelf door. De oefening heeft geleid tot een reeks suggesties voor verandering en verduidelijking, gericht op een verbeterde implementatie van het systeem. Daarmee vervalt evenwel niet de vraag naar een algemene evaluatie.
Administratieve vereenvoudiging was één van de drie principes bij de in 2017 doorgevoerde integratie. In dit verband ziet de Raad nog wel wat mogelijkheden. Voor de hand liggend is de vraag om integratie van de drie uitvoeringsbesluiten die betrekking hebben op natuurbeheerplannen. Verder stelt de Raad voor om te voorzien in een centraal aanspreekpunt bij het ANB en in een (centrale) kwaliteitscontrole, om de termijnen voor goedkeuring beter te respecteren, om de rol van de bosgroepen te specifiëren, om indieners van natuurbeheerplannen beter te ondersteunen en om het knelpunt inzake ‘zelfrealisatie’ en bebossing weg te werken.
Wat de vereiste transparantie doorheen het traject aangaat, vraagt de Raad om alle relevante documenten vlot beschikbaar te maken. Aansluitend vraagt de Raad om de voorziene adviesinstantie eindelijk op te richten, maar wel mits doorvoering van enkele wijzigingen wat betreft samenstelling, takenpakket en procedures. Als laatste vraagt de Raad om enkele financiële aspecten (zoals bijvoorbeeld de normkosten) te actualiseren, te evalueren en, indien nodig, te herzien. Over de wijze van opmaak van globale kaders in relatie tot het aankoopbeleid bleven de raadspartners het onderling oneens en formuleerden ze specifieke standpunten.
De Minaraad stelde ook een advies vast over de implementatie van de Europese Natuurherstelwet. Hierbij zullen met name de natuur- en bosbeheerders – die werken met het instrument ‘natuurbeheerplannen’ - een betekenisvolle bijdrage moeten leveren. Met de verbetervoorstellen van voorliggend advies kan men verwachten dat deze bijdrage nog beter tot zijn recht zal komen.
Klik hier voor de briefingnota
Bron: Minaraad, Vlaamse overheid