15/03/2021

Advies - Derde stroomgebiedbeheerplannen

overstromingsgebied-vierkant
Terug naar artikeloverzicht

De Minaraad, SALV en SERV formuleerden een gezamenlijk advies over de ontwerp-stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027. Ze gaan daarbij uit van het gezamenlijk maatschappelijk belang van het bereiken van de “goede toestand” in de waterlichamen.

Ze betreuren, gelet op de bijkomende uitdagingen inzake klimaatverandering, het verlaagde ambitieniveau van het plan en schuiven zes hefbomen naar voor om structureel stappen vooruit te kunnen zetten in het waterbeleid: (1) realisatie van de doelstellingen van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen; (2) tempoversnelling in uitbouw van blauwgroene infrastructuur; (3) verbetering van governance en financiering van waterzuivering; (4) doorwerking van de doelen in het erosiebeleid, Mestactieplan en Gemeenschappelijk landbouwbeleid; (5) integrale aanpak van diffuse bronnen en (6) een strategische en beter geïntegreerde aanpak van het probleem van waterschaarste en droogte.

In hun 72 pagina’s tellend advies gaan de drie adviesraden grondig en uitvoerig door op deze randvoorwaarden en op wat dit volgens hen impliceert voor de voorliggende ontwerpplannen. Ze formuleren daarbij aanbevelingen over de prioriteiten, het gebruik van uitzonderingen, het maatregelenprogramma, de financiering en enkele aspecten inzake governance.

 

Klik hier voor het advies

 

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid