27/01/2004

Activiteitenverslag 2003 - STIP

Terug naar artikeloverzicht

STIP stelt het activiteitenverslag 2003 voor. U vindt er een volledig overzicht van acties van 2003 in, alsook een handige publicatielijst.

2003, een jaar vol verandering maar met bestendiging van de werking

2003 was voor STIP een rijk jaar, vol verandering, maar ook met bestendiging van de werking. In de tweede helft van 2002, twee jaar na het ontstaan van STIP, werd de volledige werking immers grondig gevalueerd. Uit de bevraging van de doelgroepen bleek dat STIP nuttig was en met alle recht verder gezet kon worden. Zonder kritiek waren de doelgroepen echter niet. Er werd gevraagd naar meer praktisch bruikbare informatie, meer oog voor netwerking en terugkoppeling naar de beleidsmakers en een aanbod dat nauwer afgestemd was op de verschillende doelgroepsegmenten. Voor de bedrijfsintermediairs bleek bovendien een dubbele aanpak nodig. Wat betreft de grote bedrijfsintermediairs met een eigen milieuwerking, bleek een rol achter de schermen meest geschikt. Kleinere bedrijfsintermediairs vroegen dat STIP eerder een rol op de voorgrond speelt en zelf initiatieven richting bedrijven neemt, weliswaar in samenwerking.
 
Uit onderstaand activiteitenoverzicht blijkt dat we reeds belangrijke stappen gezet hebben in de richting van het 'ideale STIP'. We geven meer workshops en infosessies, het middel bij uitstek tot netwerking; de werking naar de twee doelgroepsegmenten, enerzijds bedrijfsintermediairs, anderzijds intermediairs in relatie tot de burger, is uitgesplitst wat betreft workshops, nieuwsbrieven en website; het terugkoppelen van signalen van de doelgroepen naar de beleidsmakers krijgt meer aandacht en we genereren heel wat praktisch bruikbare informatie. We hebben echter ook oog voor de onvolkomenheden. De belangrijkste is wellicht het lage bereik bij de sectorfederaties, van meet af aan een prioritaire doelgroep van STIP. In 2004 zal dan ook verder gezocht worden naar de juiste sleutel tot deze doelgroep.
 
Naast deze inhoudelijke veranderingen, betekende 2003 ook een nieuwe organisatiestructuur. STIP, in 2000 opgericht als initiatief van de volledige Vlaamse milieuoverheid, plooide in 2003 terug op de OVAM. Inhoudelijk had dit tot gevolg dat, zeker richting intermediairs in relatie tot de burger, de nadruk meer op afval en minder op emissies kwam te liggen.

Activiteitenverslag 2003 (PDF-file 214 KB)