30/06/2005

Aanvaardingsplicht voor gasontladingslampen vanaf 1 juli 2005

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf 1 juli 2005 wordt op iedere gasontladingslamp 0,30 aangerekend voor de financiering van de inzameling en de recyclage van afgedankte lampen. Wie actief is in de verlichtingssector als producent, invoerder, verdeler en eindverkoper moet tijdig de nodige schikkingen treffen.

Vanaf 1 juli 2005 wordt op iedere gasontladingslamp 0,30 aangerekend voor de financiering van de inzameling en de recyclage van afgedankte lampen. Wie actief is in de verlichtingssector als producent, invoerder, verdeler en eindverkoper moet tijdig de nodige schikkingen treffen.

Gasontladingslampen vallen sinds kort ook onder de aanvaardingsplicht voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) die voortvloeit uit de Europese Richtlijn 2002/96/EG.

De gewestelijke overheden zijn overeengekomen om de praktische uitvoering van het collectief systeem op 1 juli 2005 te laten starten. De vzw LightRec, belast met de terugname van verlichtingstoestellen, zal eveneens, via het Recupel-systeem, een concrete oplossing bieden voor de aanvaardingsplicht van gasontladingslampen.

Op de website www.recupel.be vindt men de lijst met alle verlichtingsapparaten en gasontladingslampen die door het Recupelsysteem behartigd worden en waarop de recyclagebijdrage van toepassing is (1,4 / incl. BTW voor verlichtingstoestellen en 0,30 /incl. BTW voor de gasontladingslampen).

Fabrikanten en invoerders van gasontladingslampen hebben er alle belang bij zo vlug mogelijk aan te sluiten bij LightRec. Laattijdig aansluiten heeft onvermijdelijk een retroactieve doorrekening tot gevolg van 0,30 per lamp die men op de markt heeft gebracht na 1 juli 2005. Aangesloten fabrikanten en invoerders rekenen hun klanten de 0,30 bijdrage aan die op hun beurt deze bijdrage doorrekenen aan hun klanten. De eindgebruiker betaalt uiteindelijk de recyclagebijdrage. LightRec raadt iedereen aan om zijn klanten hiervan in te lichten en de recyclagebijdrage te voorzien in verkoopsvoorwaarden, offertes, prijsramingen, enz.

Fabrikanten en invoerders van gasontlandingslampen die reeds aangesloten zijn bij LightRec voor verlichtingstoestellen, dienen enkel het addendum bij de
toetredingsovereenkomst te tekenen. Dit document is eveneens beschikbaar op de website van Recupel.

Dankzij Recupel, wordt een specifiek inzamelnet georganiseerd voor de ophaling van afgedankte gasontladingslampen. Na het aanvaarden van bijkomende modaliteiten haalt Recupel ook op tijdelijke bouwwerven afgedankte lampen op. De particulier wordt aangemoedigd om zich te ontdoen van afgedankte lampen via de containerparken.

LightRec informatiefolder
LightRec productenlijst, geldig vanaf 1 juli 2005
Gasontladingslampen: Ophaling Praktisch

_________________________________________

Extra info :

RICHTLIJN 2002/96/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 27 januari 2003 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)