30/06/2005

Aanvaardingsplicht elektrische en elektronische medische hulpmiddelen en laboratoriumapparatuur vanaf 1 juli 2005

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf 1 juli 2005 wordt op elektromedische en laboapparatuur een bijdrage aangerekend voor de inzameling en de recyclage. Wie actief is als producent, invoerder, verdeler en eindverkoper van elektromedische en laboapparatuur moet ermee rekening houden.

Vanaf 1 juli 2005 wordt op elektromedische en laboapparatuur een bijdrage aangerekend voor de inzameling en de recyclage. Wie actief is als producent, invoerder, verdeler en eindverkoper van elektromedische en laboapparatuur moet ermee rekening houden.

Weldra valt ook elektromedische en laboapparatuur, onder de aanvaardingsplicht voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) die voortvloeit uit de Europese Richtlijn 2002/96/EG.

De leden van de verschillende beroepsverenigingen actief in de sector van
elektromedische en laboapparatuur (Agoria, Fidiag, Udias en Unamec) hebben samen een optimale oplossing bedacht om deze wettelijke aanvaardingsplicht praktisch in te vullen.
Daarvoor hebben ze de vzw MeLaRec opgericht die vanaf 1 juli 2005 via het Recupelsysteem de afgedankte apparaten zal inzamelen en recycleren. De sector van elektromedische en laboapparatuur is derhalve de zevende sector die zal samenwerken met Recupel vzw.

Op de website www.recupel.be vindt men de lijst met alle elektrische en elektronische medische hulpmiddelen en laboratoriumapparatuur die door het Recupel systeem zullen behartigd worden en waarop de recyclagebijdrage van toepassing is.

Fabrikanten en invoerders van deze producten hebben er alle voordeel bij om vandaag aan te sluiten bij het collectief MeLaRec-systeem om zo hun wettelijk verplichtingen te voldoen. Laattijdig aansluiten heeft onvermijdelijk een retroactieve doorrekening tot gevolg per toestel dat men op de markt heeft gebracht na 1 juli 2005. Aangesloten fabrikanten en invoerders rekenen hun klanten de bijdrage aan die ze op hun beurt doorrekenen aan hun klanten. De eindgebruiker betaalt uiteindelijk de recyclagebijdrage. MeLaRec raadt iedereen aan om zijn klanten hiervan in te lichten en de recyclagebijdrage
te voorzien in verkoopsvoorwaarden, offertes, prijsramingen, enz.

Volgens de wetgeving zijn de eindverkopers verplicht het afgedankte apparaat terug te nemen bij verkoop van een nieuw gelijksoortig toestel. De gecontamineerde componenten moeten eerst gedemonteerd en als medisch afval behandeld worden door de eindgebruiker.

Vooraleer toestellen worden afgedankt, kan best eerst gekeken worden waar deze eventueel elders nog een tweede leven kunnen krijgen. Aan de leveranciers wordt eveneens gevraagd om de mogelijkheid van "refurbishment" met hun fabrikant te bespreken.

MeLaRec voorziet via Recupel een inzamelnetwerk voor afgedankte apparaten. Mits het respecteren van een aantal praktische voorwaarden kunnen eindverkopers of professionele eindgebruikers beroep doen op Recupel voor de ophaling van oude toestellen.

MeLaRec informatiefolder en productenlijst, geldig vanaf 1 juli 2005
MeLaRec : Ophaling praktisch

________________________________________

Extra info :

RICHTLIJN 2002/96/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 27 januari 2003 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)