17/01/2003

Aanstelling van de 5 Directeur Generaal van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu

Terug naar artikeloverzicht

Aanstelling van de 5 Directeur Generaal van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu

De Minister van Volksgezondheid, Jef Tavernier, heeft het genoegen om de 5 nieuwe managementfunctie van "Directeur-generaal" voor de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu voor te dragen aan de Koning.


De procedure van de management functies werd in september publiekelijk opengesteld. In de maand november vonden de assesments en een juri beoordeling plaats.

De Voorzitter, Dirk Cuypers, is erin geslaagd een directiecomit samen te stellen en voor te dragen waarin verschillende competenties aanwezig zijn en waar bestaande ervaring (1DG) gecombineerd werd met de nodige vernieuwing (4DG).

Door deze aanstelling van deze management functies heeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu n belangrijke mijlpaal gerealiseerd in de Copernicus hervorming nadat de voorzitter van het directiecomit eerder dit jaar werd benoemd.


DG1 Organisatie: Gezondheidszorg-voorzieningen

Christiaan DECOSTER (53 jaar) : de heer Decoster is jurist van opleiding (KUL) en begon zijn carrire als bestuurssecretaris in het ministerie van Volksgezondheid. In de jaren tachtig was hij adviseur op het kabinet Sociale Zaken en later inspecteur generaal en hoofd van de studiedienst van het ministerie van Volksgezondheid. In zijn lasstste functie was hij waarnemend secretaris generaal van het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu. De heer Decoster heeft een unieke historische, administratieve en juridische kennis opgebouwd in de gezondheidszorgvoorzieningen.

DG2 Gezondheids-beroepen, medische bewaking en welzijn op het werk

Herman Van Loon (54 jaar): de heer Van Loon is geneesheer van opleiding (KUL), aangevuld met een specialisatie in de tropische geneeskunde, en een master in Public Health. Hij begon zijn loopbaan als Belgisch cooperant als geneesheer directeur van het Wapina hospitaal in Congo. Nadien was hij assistent op de eenheid voeding op het Instituut Tropische Geneeskunde. Hij was nadien 9 jaar nationaal directeur van de Federatie Wit-Gele Kruis van Belgi. In zijn huidige functie is Dr Van Loon adviseur voor de eerstelijnszorg en thuisverpleegkunde voor de minister van Volksgezondheid en is hij docent en wetenschappelijk onderzoek aan de KUL.

DG3 Bescherming Volksgezondheid : Geneesmiddelen

Johan Van Calster (55 jaar) : de heer Van Calster is apotheker van opleiding met als specialisatie industrie apotheker. Verder heeft hij een postgraduaat in de Bedrijfskunde. De heer Van Calster begon zijn loopbaan als industrieapotheker in de productieafdeling van een farmaceutisch bedrijf Upjohn, waarna hij afdelingshoofd werd van de steriele productie-eenheid en later medisch wetenschappelijk cordinator. Later werd hij groepsverantwoordelijke van de dienst registratie voor Europa bij Baxter. De heer Van Calster heeft twee jaar als algemeen directeur de koninklijke apothekersvereniging van Antwerpen geleid. In zijn functie is hij algemeen directeur van Biotest, een bedrijf actief in de diagnostica en bloed-en plasmaderivaten. De heer Van Calster heeft aldus ervaring en kennis in al de schakels van het geneesmiddel proces (ontwikkeling registratie productie distributie).

DG4 Bescherming Volksgezondheid : Plantaardige en Dierlijke productie, verwerking en distributie van levensmiddelen

Xavier De Cuyper (45 jaar) : de heer De Cuyper is landbouwingenieur van opleiding (UCL). Hij begon zijn loopbaan als assistent aan de faculteit van agronomische wetenschappen om nadien als ingenieur werkzaam te zijn op de dienst plantaardige bescherming op het ministerie van Landbouw. De heer De Cuyper was een tijdlang adviseur op hetzelfde ministerie. Later werd hij directeur generaal van het ministerie van Middenstand en Landbouw en kreeg hij een supplementaire opdracht het Voedselagenschap mede op te richten.

DG5 Bescherming Volksgezondheid : Leefmilieu

Roland Moreau : de heer Moreau behaalde zijn diploma van handelsingenieur aan de Solvay school (ULB). Hij begon zijn carrire als assistent product manager bij het bedrijf Unilever. Nadien deed hij ervaring op als adjunct-directeur bij Umicore en was hij chief operating officer bij Sassoons Metals & Chemicals. Gedurende vier jaar was hij commercieel directeur bij Almetal holding N.V. , een bedrijf gespecialiseerd in de recyclage van ferro en non ferro metalen. Gedurende vijf jaar was hij actief als Raw Material Manager bij Watco, waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van recyclage van afval. Op dit ogenblik is de heer Moreau algemeen directeur bij Greenpeace Belgi. Door zijn ervaring in het bedrijfsleven en bij Greenpeace heeft de heer Moreau een bijzondere praktijervaring en kennis opgedaan van de afval problematiek in het milieu.