30/06/2008

Aansluiting zeewindmolenpark Belwind op Elia-net is geregeld

Terug naar artikeloverzicht

Evelop, divisie van duurzaam energiebedrijf Econcern, heeft voor haar offshore windpark Belwind een aansluitingscontract met de Belgische netbeheerder Elia ondertekend. Met dit contract is de bouw van het tweede windmolenpark in de Belgische Noordzee weer een stap dichter bij. Belwind wordt aangesloten op het Elia-net in het 150kV-station Blondeellaan in Zeebrugge en levert daar in 2010 de eerste elektriciteit.

Belwind wordt gebouwd op de Bligh bank. Deze zandbank ligt op 46 km van de Belgische kust en heeft een waterdiepte die varieert van 20 tot 35 meter. Belwind wordt in twee fasen gebouwd en zal een vermogen van 330 MW hebben. Evelop rekent op een jaarproductie van 1,1 TWh, dat genoeg is om Antwerpen en Gent (samen ongeveer 330.000 huishoudens) van hernieuwbare stroom te kunnen voorzien.

Evelop en Elia sloten voor Belwind voorts een contract af voor de aankoop van de groenestroomcertificaten en een contract voor de cofinanciering van de onderzeese kabel van het zeewindmolenpark tot de aansluiting op het Elia-net. Beide zijn de sluitstenen van het wettelijke hernieuwbare energie-beleid. Elia heeft er zich toe verbonden om 25 miljoen bij te dragen aan de zeekabel. Daarnaast koopt Elia alle groenestroomcertificaten van Belwind gedurende twintig jaar voor de wettelijke minimumprijs.

Frank Coenen van Evelop Belgi: "We zijn zeer verheugd zo constructief met Elia te kunnen samenwerken. Met deze afspraken zijn we weer een stap dichterbij de realisatie van Belwind. Belwind past in ons streven naar de bouw van een Europese keten van hernieuwbare energie centrales. Na de realisatie van het Prinses Amaliawindpark in Nederland dragen we ook met Belwind wederom bij aan onze missie: 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'."

"We zijn verheugd dat we een actieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen. Elia had al proactief zijn net versterkt om de aansluiting van de eerste zeewindmolenparken mogelijk te maken", zegt Daniel Dobbeni, de voorzitter van het directiecomit van Elia.

Facts & figures Belwind

Belwind is een initiatief van Evelop. Belwind's concessieaanvraag voor de bouw van een offshore windpark op de Bligh Bank is in juni vorig jaar toegewezen. Begin dit jaar volgde de vergunningen voor de bouw en de exploitatie. Het park is gepland in een door de Belgische overheid toegewezen zone voor offshore windparken.
Het park wordt in 2 fasen van 165 MW gebouwd en heeft een totaal vermogen van 330 megawatt en een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 1.1 terawatt uur. Genoeg om 330.000 Belgische huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien. De totale investering bedraagt meer dan EUR 900 miljoen. Het park wordt 46 kilometer uit de kust van Zeebrugge gebouwd op een diepte varirend van 20 tot 35 meter. Het totale gebied van het park beslaat 35 KM.

Bron : Evelop