03/11/2003

Aanlevering ruimtelijke gegevens

Terug naar artikeloverzicht

Bij bodemonderzoeken wordt geanalyseerd of er ergens een verontreiniging is en, indien dit het geval is, hoe groot die verontreiniging is. Die grootte is belangrijk om een inschatting te maken van de mogelijke risico's. Ook is dit noodzakelijke informatie voor een bodemsaneringsproject bij het opstellen van de nodige budgetten.
Tot op heden worden uit de bodemonderzoeken enkel de alfanumerieke gegevens aangeleverd. Dit gebeurt door een XML-bestand. In de toekomst zal het ook nodig zijn om ruimtelijke gegevens te verstrekken om zo een duidelijker beeld te krijgen van de uitgevoerde onderzoeksdaden.

De vraag naar ruimtelijke informatie zal in eerste instantie geconcentreerd worden op de info die niet via het IBD XML-bestand wordt aangeleverd. Het gaat dan om de detailplannen van de onderzochte gronden en om de verontreinigingingscontouren.
Het is de bedoeling dat vanaf 1 maart 2004 bij elk bodemonderzoek ruimtelijke informatie wordt meegeleverd.

Tijdens de studienamiddag van 9 oktober was de aanlevering van ruimtelijke digitale gegevens gepresenteerd. Voornamelijk de administratieve aspecten kwamen aan bod.

Bron: Ovam

Meer informatie:www.ovam.be