01/04/2003

9.000 bezwaarschriften tegen VEN-afbakening

Terug naar artikeloverzicht

De Minaraad heeft deze week aan minister-president Patrick Dewael en minister van Leefmilieu Vera Dua zijn advies overhandigd over het openbaar onderzoek in verband met het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).  Dit is een eerste selectie van  87.000 hectare met hoofdfunctie natuur.
In een tweede fase zal dit Vlaams Ecologisch Netwerk vervolledigd worden tot 125.000 ha samen  met de afbakening van de agrarische structuur.

Een werkgroep binnen de Minaraad heeft binnen de vastgestelde termijn van 120 dagen nagenoeg 9.000 bezwaarschriften behandeld en beoordeeld. Het openbaar onderzoek was mogelijk gemaakt dankzij de wijziging van het natuurdecreet. Dat de Minaraad, een adviesraad bestaande uit vertegenwoordigers van het middenveld, dit voor het VEN deed, is een primeur.

De Vlaamse regering moet nu op grond van het advies van de Mina-raad de uiteindelijke beslissing nemen over de VEN-afbakening eerste fase.

In de behandeling van de bezwaarschriften tegen de VEN- afbakening moet steeds een afweging gemaakt worden tussen het individuele belang en het algemeen belang. Minister-president Dewael en Minister Dua menen dat daarbij redelijkheid en evenwichtigheid voorop moeten staan. Particulieren die door de VEN-afbakening aangetast worden in hun eigendomsrechten, moeten hier volgens de Minister-president  en de Minister voor Leefmilieu op een billijke wijze voor vergoed worden.

De Vlaamse regering nam terzake al volgende maatregelen: er zijn geen successierechten verschuldigd en geen gewestelijk aandeel in de onroerende voorheffing voor eigendommen in het VEN; er wordt voorzien in een billijk vergoedingenstelsel, met daarnaast ook financile tegemoetkomingen in het kader van beheersovereenkomsten; in bepaalde gevallen geldt een aankoopplicht door de overheid en de mogelijkheid van grondruil wordt gecreerd via een nog op te richten grondbank. Terzake heeft Minister Dua een voorontwerp van decreet uitgewerkt dat momenteel ter bespreking ligt binnen de Vlaamse regering.

Er zal een beleidskader uitgewerkt worden voor de natuurrichtplannen, die een verdere invulling aan het VEN geven. Deze natuurrichtplannen worden opgesteld in overleg met de grondeigenaars en -gebruikers. Zij zijn ook onderworpen aan een openbaar onderzoek. De resterende knelpunten worden beslecht door een arbitragecommissie. Het openbaar onderzoek  toont dat goede communicatie over dit nieuwe gebiedsgerichte natuurbeleid nodig is.
Minister-president Patrick Dewael  en zijn collega Minister Dua nemen zich alvast voor om elke bezwaarindiener de komende weken via een brief met bijgaande brochure te informeren. Op die wijze willen ze alvast de vragen van de burger naar meer duidelijkheid beantwoorden.


Voor meer informatie:

Bart Tommelein
woordvoerder minister- president Dewael
Martelaarsplein 19
1000 Brussel
tel. : 02/553.29.11.