16/12/2016

7,7 miljoen euro steun aan innovatieve en vernieuwende projecten in de land- en tuinbouw

Back to article overview

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, lanceert een oproep die 7,7 miljoen euro steun toekent aan innovatieve en vernieuwende projecten in de land- en tuinbouwsector.

“Innovatie in de land- en tuinbouw is dé sleutel tot een leefbare sector en vormt daarom een speerpunt van mijn beleid. Er bestaat een specifiek instrument om via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) innovaties in de land- en tuinbouwsector te faciliteren. Aan de hand van dit instrument wil ik  land- en tuinbouwers met sterke innovatieve en vernieuwende ideeën een duw in de rug geven. De innovatiesteun is dus een aanvulling op de gewone investeringssteun”, aldus Joke Schauvliege.

De minister lanceert een tweede oproep met een totaalbudget van 7,7 miljoen euro. Dit betekent een ruime verdubbeling van het budget van de eerste oproep vorig jaar (3,7 miljoen euro). Omwille van de specifieke economische situatie in zowel de groente- en fruitsector als de veehouderij, wordt voor beide sectoren elk drie miljoen euro voorbehouden. De overblijvende 1,7 miljoen euro staat open voor alle sectoren. De steun bedraagt 40% van de subsidieerbare projectkosten.

De ervaring leert dat innovatie, zeker in de beginfase, nood heeft aan een ‘trekker’ en vaak ook aan een deskundig begeleider. In die zin worden ook begeleidingskosten mee opgenomen binnen de subsidiabele kosten. Voorbeelden van eerder geselecteerde projecten zijn onder andere de ontwikkeling van een tomatenkroket, een pop-up zelfbedieningswinkel voor de korte keten, de larvenkweek op varkensmest, de winning van biogas uit varkensmest, en de algenkweek in een serre.

Een selectieprocedure garandeert dat  de kwalitatief meest hoogstaande projecten worden geselecteerd voor subsidiëring. Meer informatie is te vinden op: http://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/vlif-steun/projectsteun-voor-innovaties-de-landbouw

 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur