01/04/2003

75 miljoen euro extra voor waterzuivering

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft de Vlaamse regering vandaag bij de begrotingscontrole 75 miljoen euro extra vrijgemaakt voor een inhaaloperatie op het vlak van waterzuivering. Van die 75 miljoen euro gaan liefst 50 miljoen euro naar subsidies voor het aanleggen van rioleringen (Rio-programma). De resterende 25 miljoen zijn extra middelen voor Aquafin. De gelden komen vrij door de uitstap van de Vlaamse overheid uit de VMW, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het nieuwe drinkwaterdecreet voorziet de oprichting, door de Vlaamse overheid, van een reguleringsinstantie die moet toezien op een maximale dienstverlening van de klant door de drinkwatermaatschappijen. De Vlaamse overheid kan niet langer n betrokken partij zijn - als aandeelhouder van een drinkwatermaatschappij - n instaan voor de controlerende functie van alle drinkwatermaatschappijen via de door haar op te richten reguleringsinstantie.


De Vlaamse overheid beschikt met name over 30 procent van de VMW-aandelen; de resterende 70 procent zijn verdeeld over 174 steden en gemeenten.
De uitstap uit VMW zal gefaseerd verlopen. In een eerste fase komt daardoor 75 miljoen euro vrij. Het grootste deel daarvan, zijnde 50 miljoen euro, wordt vrijgemaakt voor de aanleg van rioleringen. Die 50 miljoen euro komen boven het reeds voor dit jaar voorziene budget voor de aanleg van riolering van 65 miljoen euro. Bij deze operatie blijft het principe overeind dat de watervoorziening door VMW in publieke handen blijft; met name in die van de lokale besturen.

Deze 75 miljoen euro afkomstig van de uitstap uit de VMW komt bovenop:

  • 25 mio euro afkomstig uit het FFEU (Financieel Fonds voor Eenmalige Uitgaven) voor de strijd tegen de overstromingen en voor de waterzuivering
  • 12,5 miljoen euro(afkomstig uit FFEU) extra voor de sanering van zwaar vervuilde bedrijfsterreinen (brownfields).

Daarnaast wordt nog gemikt op minimaal 15 miljoen euro, gelden die ter beschikking zullen komen via voorziene valorisaties van de VMH, de Vlaamse Milieuholding.

Dankzij deze nieuwe middelen kan de forse inhaalbeweging op het vlak van leefmilieu in ieder geval worden versterkt.

info : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. : (02) 553 27 81
e-mail : persdienst.dua@vlaanderen.be