19/03/2007

70.000 euro voor de ondersteuning van 8 Vlaamse evenementen, die als voorbeeldevenement zullen dienen voor een afvalarme en duurzame organisatie

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur voorziet een totaalbedrag van 70.000 euro voor de ondersteuning van 8 Vlaamse evenementen, die als voorbeeldevenement zullen dienen voor een afvalarme en duurzame organisatie.

Het betreft de Twee-daagse van Blankenberge, Wereldfeesten Leuven, Kanaalfeesten Willebroek, Rock Werchter, Word Flandrien, stad Brugge (voetbal Jan Breydelstadion met Cercle en Club Brugge), de Gordel en Happy Fuiven Antwerpen.

Elk jaar worden in Vlaanderen tal van evenementen georganiseerd: sportmanifestaties, stadsfeesten, jaarmarkten, fuiven, ... 100-duizenden Vlamingen beleven er prachtige momenten, maar helaas gaat dit nog al te vaak gepaard met bergen afval op straten, pleinen, weiden en langs wegen.

Daarom heeft minister Peeters vorig jaar een oproep gelanceerd naar organisatoren om samen te werken aan een meer afvalarme, duurzame aanpak van hun evenement.

Elk van deze organisatoren engageert zich om enerzijds in zijn/haar aanbod een duurzame aanpak centraal te stellen en anderzijds ook om concrete initiatieven op te zetten.

Er worden daarbij drie sporen gevolgd:

  • streven naar een proper evenement (zwerfvuilvoorkoming),
  • stimuleren van selectieve inzameling en
  • stimuleren van afvalvoorkoming op het evenement.

Vooral op vlak van een duurzame organisatie is de uitdaging groot. De organisatoren hebben zich daarom ook duidelijk bereid verklaard om hun ervaringen in een later stadium ter beschikking te stellen van andere evenementen. Zij kunnen daarbij rekenen op de logistieke steun en vooral know-how van de OVAM.

Uit een brede waaier van evenementen zijn er nu 8 geselecteerd:

  • 2-daagse van Blankenberge (5 en 6 mei);
  • Wereldfeest Leuven (2 juni);
  • Kanaalfeesten Willebroek (22 en 23 juni);
  • Rock Werchter (28 juni t.e.m. 1 juli);
  • Word Flandrien (7, 8 en 11 juli);
  • Stad Brugge voetbal (wekelijks, gans seizoen door, start in juli op de fandagen);
  • De Gordel (2 september);
  • Happy fuiven Antwerpen (31 december).

De selectie slaat dus op een breed gamma van evenementen: sport, concerten, markten, stadsfeesten en fuiven. Die variatie moet er voor zorgen dat zoveel mogelijk ervaring wordt opgegebouwd naar de toekomst. Sommigen hebben al heel wat ervaring en willen deze verder verfijnen, of willen die ervaring overdragen naar collega-organisatoren. Zo zal de 'Twee-daagse van Blankenberge' (een wandeltocht) functioneren als peter voor 'Word Flandrien' (een wielrennersevent).

Omdat de geselecteerde evenementen heel gevarieerd zijn, ook wat betreft hun publiek, rekent de OVAM er bovendien op dat de uitstraling en visibiliteit die de organisatoren ongetwijfeld aan deze initiatieven zullen geven ook hun publiek zal mobiliseren om vanaf nu afvalarm en duurzaam te feesten, alsook dat het andere organisatoren  stimuleert om dezelfde weg in te slaan.

In ruil voor de bereidheid van de evenementen om hun opgedane ervaring te delen met andere organisatoren, krijgen ze een financile tegemoetkoming tussen de 5.000 en 15.000 EURO.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters