12/07/2007

7 Vlaamse campings ontvangen milieukeurmerk De Groene Sleutel

Terug naar artikeloverzicht

Lille, 12 juli 2007 Vandaag reikte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois de eerste 'Groene Sleutels' uit aan Vlaamse campings en kampeerverblijven. De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accommodaties. Kampeerterreinen die ondermeer zuinig omspringen met energie en water, aan afvalpreventie en -sortering doen, en werknemers n bezoekers aanzetten tot een zo milieubewust mogelijk gedrag, kunnen het ecolabel in de wacht slepen. Bond Beter Leefmilieu (BBL) - de Vlaamse koepel van milieuverenigingen beheert het label en Toerisme Vlaanderen zet een intensief begeleidingstraject op voor kandidaten.

De kampeerterreinen Baalse Hei (Turnhout), Camping Groenpark (Zele), De Lilse Bergen (Lille-Gierle), Provinciaal domein Zilvermeer (Mol) ontvingen een Groene Sleutel voor 2007. Ook de kampeerverblijfparken De Spaanjerd (Kinrooi - Ophoven), Heerenlaak (Maaseik) en Sista (Lille) werden dit jaar beloond met het label.

"De toeristische sector moet zich natuurlijk, zoals iedereen, bewust zijn van de gevolgen van hun activiteiten voor het milieu. Maar duurzaam uitbaten brengt ook op. Een lager energieverbruik en een kleinere afvalberg, zorgen al voor directe besparingen. Bovendien let de consument steeds meer op die ecologische dimensie. Ook ben ik ervan overtuigd dat milieuvriendelijke vakanties heel wat gezinnen kunnen stimuleren om ook thuis wat meer hun best te doen," aldus minister Bourgeois.

De uitreiking van de eerste Groene Sleutel vond plaats op het domein van De Lilse Bergen. Deze onderneming is al jaren een voorloper op milieuvlak met tal van milieuvriendelijke maatregelen zoals een eigen kleinschalige waterzuiveringsinstallatie, een centraal milieupark voor het sorteren van het afval, een fietsonthaalpunt voor kampeerders op de fiets, waterbesparende douchekoppen enz...

Vijf andere kampeerbedrijven willen in de nabije toekomst een Groene Sleutel behalen. Ze hebben zich ingeschreven voor het begeleidingsprogramma van Toerisme Vlaanderen: Camping Blaarmeersen (Gent), Camping Zavelbos (Opoeteren), Kompas Camping (Nieuwpoort), Kompas Camping (Oudenaarde) en Mooi Zutendaal (Zutendaal).

Twee Vlaamse vestigingen van de Nederlandse groep Center Parcs Erperheide (Peer) en De Vossemeeren (Lommel) werden al begin 2007 door de Nederlandse Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) bekroond met een Groene Sleutel. Vanaf 2008 zullen deze twee vakantieparken volledig overstappen naar de Vlaamse campagne.

Het Groene Sleutel Programma is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 2007 ontvangen internationaal meer dan 450 toeristische ondernemingen, waaronder 182 campings deze gegeerde milieuonderscheiding. Bond Beter Leefmilieu verzorgt het Vlaamse luik van de campagne met de steun van Toerisme Vlaanderen.

________________________

Extra info :