10/11/2008

500 euro dakisolatiepremie vanaf 2009

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering keurde principieel het ontwerpbesluit goed dat uitvoering geeft aan de belofte in de Septemberverklaring om een dakisolatiepremie van 500 euro in te voeren vanaf 1 januari 2009. Door het dak te isoleren bespaart een gezin ongeveer 30% per jaar op de energiefactuur. Door de combinatie van verschillende premies wordt een investering van 100 m2 dakisolatie op nauwelijks 3 maanden terugverdiend. Daarnaast is er nog een verhoogde premie tot 1.000 euro in totaal voor de lagere inkomens. Voor deze maatregel wordt in het eerste jaar al 44 miljoen euro voorzien. Tot slot is er nog een reeks aan ondersteunende maatregelen om gezinnen bewust te maken van hun verbruik onder meer door de inzet van energiescans en energiesnoeiers. Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor de portemonnee van elk gezin, maar ook voor het milieu n de werkgelegenheid.
 
Om bestaande gebouwen energiezuiniger te maken zijn er de belastingverminderingen, de premies van gewest, netbeheerder, provincie of gemeente, en de energiescans. Aldus wordt de investeringskost en de terugverdientijd voor energiebesparende maatregelen aanzienlijk ingekort.
 
Hoewel de besparing bij dakisolatie het grootst is, blijkt uit cijfers dat vooral premies voor superisolerende beglazing en condensatieketels worden aangevraagd. Dakisolatie heeft dus nood aan een bijkomende inspanning

30% minder energieverbruik tegen 2020
De Vlaamse Regering wil tegen het 2020 het energieverbruik bij gezinnen met 30% verminderen.
 
"Om tegen 2020 de 800.000 Vlaamse woningen die nog steeds geen dakisolatie hebben, van een gesoleerd dak te voorzien, dienen jaarlijks naar schatting 60.000 woningen te worden aangepakt. Om de doelstelling te behalen moeten we nog een grote inhaalbeweging doen," stelt minister van Energie Hilde Crevits.
 
Er is dus onmiskenbaar nood aan een bijkomende inspanning, zeker als rekening wordt gehouden met de beperkte kost en de geringe tijd die nodig is om de kost van de ingreep terug te verdienen.
 
De nieuwe Vlaamse dakisolatiepremie bedraagt 500 euro.
Ze geldt voor zowel doe-het-zelvers als voor zij die werken met een geregistreerd aannemer. Het speelt geen rol of u eigenaar dan wel huurder bent van de woning. Ook wie zijn tweede, derde... woning isoleert, heeft recht op de premie. Op die manier wordt een stimulans gegeven om ook verhuurwoningen energiezuinig te maken.
 
Voorbeeld
De isolatie van een dak van 100m kost bijvoorbeeld 2.000 euro met een geregistreerd aannemer, of 500 euro als doe-het-zelver. De belastingaftrek van 40% levert 800 euro op als met een geregistreerd aannemer wordt gewerkt. De premie van de netbeheerder bedraagt 4 euro/m, of 400 euro in het voorbeeld. Als provincie of gemeente geen premie bijgeven, dient dus nog 800 euro betaald te worden. Na aftrek van de dakisolatiepremie is dit nog slechts 300 euro.
 
Om de Vlaamse dakisolatiepremie te bekomen dient geen afzonderlijke aanvraag te gebeuren. "De toekenning van een dakisolatiepremie door de netbeheerder wordt doorgegeven aan het gewest en de betrokkene krijgt 500 euro uitbetaald. Er komt dus geen bijkomende administratieve last voor de burgers bij," benadrukt minister Hilde Crevits.
 
"Het is een door en door duurzame maatregel", stelt minister Hilde Crevits nog. "Economisch wordt genvesteerd in jobs bij zowel de reguliere sector als de sociale economie. Sociaal wordt genvesteerd in koopkracht voor gezinnen in het algemeen en kansarme gezinnen in het bijzonder. En ecologisch wordt genvesteerd voor energiebesparing en tegen klimaatverandering. Met de Vlaamse dakisolatiepremie hoop ik de isolatie van daken een forse duw in de rug te geven, en tot de Vlamingen zeg ik, 'Doe uw dak dicht!'. Het bespaart een gezin op 20 jaar bijna 20.000 euro."
 
Bijkomende ondersteuning voor lagere inkomens
"Een slechte isolatie van de woning en een zwak economisch profiel van de bewoners lopen bovendien vaak samen", stelt minister Keulen. Voor deze groep is het tegelijk moeilijker en nodiger om dakisolatie te plaatsen. Zij komen moeilijker rond met hun inkomen en ondervinden dus ook meer last om hun energiefactuur te betalen. Maar de drempel om in dakisolatie te investeren ligt voor hen veel te hoog. "Daarom doen we een extra inspanning voor deze groep van minderbegoede Vlamingen die hun dak willen isoleren", aldus minister Keulen.
 
Bovenop de premie van 500 euro kan deze sociale doelgroep nog een extra premie krijgen van 100 euro, 300 euro of 500 euro voor een dakisolatie van resp. minstens 50 m, meer dan 100 m of meer dan 150 m. Deze premie wordt automatisch toegekend aan de beschermde klanten van de energieleveranciers (leefloners, uitkeringsgerechtigden, mensen onder budgetbegeleiding,...). Ook wie binnen de inkomens- en KI-grenzen valt van de verbeteringspremie komt in aanmerking (bruto jaarinkomen van 25.660 euro + 1.340 euro per persoon ten laste en KI van max. 1.200 euro).
 
"Ik zal de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolatiepremie," zegt Keulen, "om alles zo gestroomlijnd mogelijk te maken en oversubsidiring te vermijden. Daarom zal dakisolatie uit de Vlaamse renovatiepremie worden gehaald, maar zal ze nog wel meergerekend worden in de minimuminvestering van 10.000 euro die nodig is om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie."
 
Opleiding voor 350 isoleerders & 25.000 energiescans per jaar
Door het invoeren van de premie zullen meer mensen hun daken willen isoleren. En dus is het belangrijk dat er genoeg isoleerders zijn. Daarom investeert minister Van Brempt 1,4 miljoen euro in opleidingen voor isoleerders. VDAB zal met dat geld 350 mensen kunnen opleiden. Vooral werkzoekenden zullen hiervoor aangetrokken worden, die daarna bijvoorbeeld naar de bouwsector kunnen doorstromen. Maar ook de energiesnoeiers uit de sociale economie kunnen de opleiding tot isoleerder volgen. "Investeren in premies voor dakisolatie betekent dus ook investeren in werk", aldus minister Van Brempt.
 
Er werd al beslist om in 2008 en 2009 50.000 energiescans te laten uitvoeren bij kansarme gezinnen. Bij de scans komen mensen gratis aan huis om te kijken hoe het gesteld is met de energiehuishouding. Ze voeren ook kleine energiebesparingsacties uit (zoals het aanbrengen van spaarlampen en spaardouchekop, radiatorfolie en buisisolatie). Dit gebeurt zowel door de energiesnoeiers uit de sociale economie als door lokale besturen zelf en privbedrijven. De Vlaamse regering beslist om volgend jaar nog eens bijkomend 12.500 scans uit te voeren. En vanaf 2010 zullen er elk jaar 25.000 scans plaatsvinden.
 
Vanaf volgend jaar start er ook een pilootproject waarbij gezinnen die een scan hebben gekregen, een opvolgingsbezoek krijgen. Tijdens dat bezoek wordt de energiebesparing gemeten en worden nog bijkomende kleine besparingsacties uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het dichten van spleten en kieren, het isoleren van de warmteboiler, een rook- en CO-melder aanbrengen, de herstelling van kranen, enzovoort. Voor dit alles wordt een budget uitgetrokken van 3 miljoen euro in 2009 en 5 miljoen euro in 2010.
 
1 miljoen euro voor de aanwerving van extra energiesnoeiers
Om deze bijkomende scans en opvolgingsbezoeken te doen, moeten er meer energiesnoeiers aangeworven worden. Minister Van Brempt trekt 1 miljoen euro uit om 70 voltijdse energiesnoeiers en een aantal begeleiders aan te werven in sociale werkplaatsen en lokale diensteneconomie. Dit betekent dus extra werkgelegenheid voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Minister Van Brempt: "De energiesnoei staat in bloei. Twee jaar geleden nog maar hebben we deze nieuwe niche in de sociale economie opgestart. Ondertussen zijn er al in meer dan 40% van de Vlaamse gemeenten energiesnoeiers aan het werk. 100 voltijdse mensen hebben tot nu toe al 10.000 scans uitgevoerd. Bij 10.000 gezinnen zijn de snoeiers dus al aan huis geweest."
 
Campagne naar kansarme gezinnen
Er komt een campagne om kansarme gezinnen te overtuigen om de isolatiepremie aan te vragen, de energiesnoeiers aan huis te laten komen voor een scan n hun eigen gedrag te wijzigen. Op die manier kunnen die gezinnen energie besparen zodat ze ook geld kunnen besparen. Hiervoor zal ondermeer worden samengewerkt met de verenigingen waar armen het woord nemen, tal van middenveldorganisaties, ocmw's en de energiesnoeiersbedrijven die in de sociale economie actief zijn. Voor de campagne wordt een budget uitgetrokken van 400.000 euro.

Bron : Persmededeling van de kabinetten van Vlaams minister Hilde Crevits (minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur) en
Vlaams minister Marino Keulen (minister van wonen, binnenlands bestuur, inburgering en stedenbeleid) en Vlaams minister Kathleen van Brempt (minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen)