07/11/2008

500 architecten ontvangen het label Energiebewuste Architecten

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Energie Hilde Crevits reikt vandaag de eerste diploma's "Energiebewuste Architecten" uit aan architecten die een speciale cursus volgden. De architecten zijn opgeleid om energiezuinige gebouwen te ontwerpen en aldus gezinnen in staat te stellen in energiezuinige huizen of appartementen te wonen. Want niet alleen de energieprijzen en de klimaatverandering dwingen ons tot energiebesparing en rationeel energiegebruik. Ook de regelgeving verplicht ons tot het respecteren van isolatie- en energieprestatienormen. Vlaams minister Hilde Crevits trok meer dan 100.000 euro uit om de opleiding mogelijk te maken.

Voor de uitwerking werd beroep gedaan op zowel het Vlaams Energieagentschap (VEA) en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB) als de Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) en de Bond van Vlaamse Architecten (BVA). Minister Hilde Crevits lanceerde het project "Energiebewuste Architecten" samen met de twee grootste architecten-organisaties.

Sinds 1 januari 2006 wordt het bouwen en verbouwen in Vlaanderen aangestuurd door de energieprestatieregelgeving. Zo geldt vandaag E100 als energienorm voor woongebouwen. Op termijn zal het verplicht na te leven E-peil nog lager en dus strenger worden. Op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits besliste de Vlaamse Regering om vanaf 1 januari 2010, dus tegelijk met de inrekening van de koudebruggen, E80-norm op te leggen. Het dossier ligt voor advies bij SERV en MiNa-Raad. De beslissing valt naar verwachting in januari 2009.

Verplichtingen opleggen is n zaak. Maar om de verplichtingen ook te laten slagen, is een maatschappelijk draagvlak nodig, zowel bij de bouwheren en vrouwen, als bij de sector en met name de aannemers, de installateurs, de architecten enzovoort.

Architecten spelen in het bijzonder een belangrijke rol bij het bouwen. Niet alleen zijn zij het die ontwerpen, en desgevallend ook als verslaggever optreden. Zij zijn ook, zo blijkt uit peilingen, de aangewezen bron van inlichtingen voor kandidaat-(ver)bouwers.

Het ligt dus voor de hand dat architecten van overheidswege worden ondersteund voor inspanningen om zich te bekwamen in energiezuinig bouwen. Onder 'energiezuinig bouwen' worden woningen begrepen met E60 als bovengrens. Zij verbruiken in regel minder energie. Maar zij hebben wel een meerkost.

Meer financile ondersteuning voor lage-energiewoningen

Om de meerkost te helpen dekken, stelt de overheid tal van voordelen ter beschikking, zoals een belastingvermindering, premies van het gewest, de netbeheerder, de provincie of de gemeente en een vermindering van de onroerende voorheffing. De premies van de netbeheerders nemen toe naarmate het E-peil afneemt.

Voorbeeld
Indien een gezin vandaag een woning bouwt in Brugge met:

  • een E-peil E75 ontvangt het gezin een premie van 750 euro van netbeheerder Imewo;
  • een E-peil E70 ontvangt het gezin een premie van 850 euro;
  • een E-peil E30 ontvangt het gezin een premie van 1.500 euro.

Vanaf volgend jaar zal de premie worden toegekend vanaf E80 en verhogen naarmate het energieprestatieniveau verbeterd.

Naargelang het E-peil, daalt de onroerende voorheffing gedurende 10 jaar. Vanaf het inkomstenjaar 2008 (aanslagjaar 2009) met 20% wanneer het E-peil E60 of minder bedraagt of met 40 % wanneer het
E-peil E40 of minder bedraagt. Zo komt men, nog afgezien van de besparing op de energiefactuur, tot duizenden euro aan voordelen.

Noodzakelijk om architecten op te leiden

Toch zijn verplichtingen en ondersteuningsmaatregelen op zich ontoereikend. Architecten moeten het ook kunnen doen. De opleiding tot energiebewust architect stelt hen in staat met meer kennis, en hopelijk ook met nog meer overtuiging, werk te maken van lage-energie-woningen. De erkenning van energiebewuste architecten, ook op grond van ervaring, laat toe gedurende twee jaar een label te gebruiken dat kandidaat-(ver)bouwers van lage-energie-woningen helpt een geschikt architect te vinden. Het label wordt geschraagd door een promotiecampagne en de lijst met geslaagden verschijnt op een website met zoekrobot.

Er leeft bij de bouwheren en vrouwen een grote vraag, maar er bestaat ook een grote belangstelling bij de architecten zelf. Dit blijkt uit het feit dat Vlaams minister Hilde Crevits op 16 mei het projectvoorstel heeft goedgekeurd en dat op 23 mei, de dag van de opening van de inschrijvingen, de 500 plaatsen al meteen waren uitverkocht. Spreekwoordelijk dan, want voor de architect is de opleiding kosteloos. In de loop van de volgende weken werden nog meer dan 750 inschrijvingen opgenomen, tot bij het afsluiten van de lijst.

Ondertussen heeft Vlaams minister Hilde Crevits voldoende middelen vrijgemaakt om ook de volgende 750 architecten de opleiding kosteloos te laten volgen. Binnen een paar weken zal hierover beslist worden. De opleiding omvat nogmaals zes provinciaal aangeboden cursussen in drie blokken van vier uur.

Vlaams minister Hilde Crevits is opgetogen. "Niet alleen de architecten zijn geslaagd, ook de opleiding zelf is geslaagd. Als vandaag 500 architecten, en binnen afzienbare tijd nog eens extra 750 architecten, erkend zijn als energiebewuste architect, dan beschikt Vlaanderen over een voorhoede van meer dan duizend bekwame en overtuigde ontwerpers van lage-energie-woningen. Ik roep bouwers en verbouwers dan ook op om gebruik te maken van de deskundigheid die energiebewuste architecten hebben opgebouwd. Zo zullen lage-energie-woningen geleidelijk aan een normale referentie worden in onze bouwsector en in onze bouwcultuur."

Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits