15/12/2003

420.000 euro voor herinrichting Buitengoor-Meergoor

Terug naar artikeloverzicht

Vlaamse regering maakt 420.000 euro vrij voor de herinrichting van het domein Buitengoor-Meergoor in Mol. Buitengoor-Meergoor is een 75 hectaren
groot biologisch zeer waardevol moeras- en bosgebied,vlakbij het Zilvermeer. Minister Ludo Sannen wil met deze investering niet alleen het domein in zijn natuurlijke staat laten herstellen, maar wil er ook een aangenaam recreatiegebied van maken, met de nadruk op natuureducatie.

De natuur in het Buitengoor is uiterst kwetsbaar en dit kalkmoeras is tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zeldzame planten als beenbreek, wollegras en zonnedauw vinden hier nog n van hun laatste stekjes in Vlaanderen en ook het in Vlaanderen met uitsterven bedreigde gentiaanblauwtje, een vlindersoort, heeft hier nog een levensvatbare populatie. Daarom werd het gebied ook beschermd door de Europese habitatrichtlijn. Door het natuurinrichtingsproject wil minister Ludo Sannen het behoud van deze zeldzame natuur voor de volgende generaties verzekeren. De beheerswerken in het domein zijn nodig om de oorspronkelijke heide- en moerasplanten te redden. Verder wordt ook gewerkt aan het waterpeil in de vijvers en moerassen. Een aantal dijken en dammetjes moeten dringend verstevigd en hersteld worden.

Minister Ludo Sannen verwacht dat het domein extra aandacht besteedt aan wandelaars. "In het gebied zullen een aantal wandelpaden aangelegd worden en voor de leergierige recreanten komt er een speciaal natuurleerpad," zegt minister Ludo Sannen. "De natuur is er in de eerste plaats voor de mensen. Vandaar dat het domein Buitengoor-Meergoor toegankelijk moet zijn voor de wandelaars en de natuurliefhebbers. Omdat de natuur in dit gebied bijzonder kwetsbaar is, zal de nieuwe recreatieve infrastructuur er toe leiden dat natuurbehoud en recreatie hier hand in hand gaan."

Bron: persdienst Vlaamse regering.