16/12/2016

4,1 miljoen euro voor projecten van Bosgroepen en Regionale Landschappen

Back to article overview

De 18 Bosgroepen vertegenwoordigen in Vlaanderen 12.500 leden die samen 55.000 hectare bos bezitten. De 17 Regionale Landschappen in Vlaanderen brengen inwoners en partners samen om de natuur, het landschap, het erfgoed en de recreatie in een regio te behouden en te versterken. Als gevolg van de interne Vlaamse staatshervorming is de bestuurlijke bevoegdheid voor de erkenning, subsidiëring en opvolging van de Bosgroepen en de Regionale Landschappen overgegaan naar de provincies. De Vlaamse overheid voorziet echter in een projectmatige aansturing voor de realisatie van Vlaamse beleidsdoelstellingen.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft met de provincies een samenwerkingsovereenkomst gesloten, die de respectieve taken van de provincies en van de Vlaamse overheid nader omschrijft en een financiële regeling vastlegt.

Jaarlijks zullen de provincies een actieprogramma bezorgen met de projecten die de Bosgroepen en de Regionale Landschappen uitwerken. Deze projecten moeten specifiek bijdragen tot:

  • het realiseren van de instandhoudingsdoelstellingen,
  • de recreatieve toegankelijkheid en de natuur- en landschapsbeleving,
  • meer groen in en aan de rand van steden en woonkernen,
  • bebossing en boscompensatieprojecten,
  • de vastgestelde soortenbeschermingsprogramma’s.

De minister stelt voor deze projecten de komende drie jaar (2017-2019) een budget van 4,1 miljoen euro, of 1.365.000 euro per jaar, ter beschikking.

Over de onderlinge verdeling van dat bedrag werd met de provincies volgende verdeelsleutel afgesproken:

West-Vlaanderen 3 x 192.998 euro
Oost-Vlaanderen  3 x 223.849 euro
Antwerpen 3 x 296.414 euro
Vlaams-Brabant 3 x 301.830 euro
Limburg 3 x 349.909 euro
TOTAAL 3 x 1.365.000 euro

 

Joke Schauvliege: “Natuurbeleid is geen zaak van de overheid alleen, maar van alle Vlaamse burgers. Met deze projectbudgetten zetten wij opnieuw een grote stap voorwaarts in het betrekken van de burger bij het bos- en natuurbeleid en de bosuitbreiding. Zo kunnen wij samen komen tot lokaal gedragen bebossingsprojecten en een grotere recreatieve toegankelijkheid van de natuur- en landschapsbeleving.” 

 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur