23/12/2005

400.000 euro voor parkaanleg in noorden van stad Antwerpen

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering een subsidie van 400.000 euro aan stad Antwerpen goedgekeurd voor de aanleg van een stedelijk landschapspark binnen het project Spoor Noord.

De spoorsite in Antwerpen Noord is een terrein van 24 hectare, gelegen binnen de 19de eeuwse gordel van de stad en de ring. Sinds 1998 is dit gebied op het gewestplan ingekleurd als 'zone voor stedelijke ontwikkeling'. 18 hectare hiervan wordt voorzien voor de aanleg van een publiek park.

Vanuit zijn bevoegdheid voor leefmilieu draagt minister Peeters bij tot een duurzame samenleving en een leefbare omgeving. Groenprojecten in een stedelijke omgeving en stadsbossen in het bijzonder hebben hierbij een zeer belangrijke functie te vervullen.

Vooral in steden komt de multifunctionaliteit van bossen maximaal tot haar recht. De ruimte is er schaars waardoor de beperkte oppervlakte maximaal moet benut worden. Met deze ingreep wordt dan ook het ernstige tekort aan groenvoorziening in het noorden van Antwerpen gecompenseerd. Tegelijk zullen er mogelijkheden gecreerd worden voor sport, recreatie en culturele activiteiten ten voordele van de wijkbewoners en bezoekers.

De realisatie van het park is voorzien in 2007.

"Bereikbaar, toegankelijk en aantrekkelijk groen levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het stedelijk milieu en aan de leefbaarheid van de stad. Het is duidelijk dat dit stedelijk landschapspark zal bijdragen tot een extra groene ruimte alsook tot de heropleving van de wijken Dam, Stuivenberg en Seefhoek", aldus de minister.

Bron : Persdienst Vlaamse regering